Световно първенство по волейбол 2014: България излиза за задължителна победа над Канада

галерия:

снимка: fivb.org

Националният отбор на България излиза за втория си мач от група C на Световното първенство по волейбол в Полша. "Лъвовете" започнаха 17-ото си участие на шампионат на планетата с категорична победа над Мекскико на старта, с която оглавиха временното класиране в нашия поток.

Двубоят на "лъвовете" с "кленовите листа" е първи в днешната програма на Световното по волейбол и започва в 14:00 часа наше време в спортното бижу на Гданск "Ерго Арена".

В останалите мачове от днешната програма на Световното първенство по волейбол 2014 група С днес, Мексико играе с Китай, а Египет среща олимпийския шампион Русия.

След двубоите от първия кръг лидери с по 3 точки в групата са България, Русия и Китай, докато Египет, Канада и Мексико са без актив.

Очаква се срещу Канада домакините да подкрепят българските волейболисти, най-вече заради симпатиите на месните запалянковци към бившия капитан, а понастоящем селекционер Пламен Константинов, който е добре познат на полските фенове от престоя си като играч на Ястжибски Вигел в местното първенство. 

4111351

"Лъвовете" не могат да си позволят изненада срещу съперник като Канада и излизат за задължителна победа, която да укрепи позициите им на върха преди решаващия мач с другия голям фаворит - Русия.

Канада направи добро впечатление с представянето си в тазгодишното издание на Световната лига и определено е по-солиден състав от Мексико, но разликата в класите е очевадна и възпитаниците на Пламен Константинов не би трябвало да имат проблеми.

Това ще бъде трети мач в съперничеството между България и Канада на световни първенства по волейбол, като в предишните си два двубоя "лъвовете" имат 2 успеха с по 3:0.

4111752

Най-доброто класиране на северноамериканците на волейболен Мондиал пък е 9-ото им място на шампионата през 1994 година, а на последното световно "кленовите листа" завършиха едва 19-ти.

Трикольорите са в серия от две поредни победи с 3:0 и ако днес оправдаят предварителнте очаквания за лесен успех над канадците, то това ще трета поредна чиста победа за България - нещо, което "лъвовете" не са правили от 1974 насам.

4111350

България е петкратен медалист от Световното първенство по волейбол – сребро в прословутия финал срещу СССР през 1970-та година в София, както и четири бронзови отличия (1949, 1952, 1986, 2006).

„Лъвовете“ не отиват на турнира тази година с амбиция за задължителна първа титла, а по-скоро за надграждане над представянето на предишното световно през 2010-та, когато финиширахме седми в крайното класиране.

Ето и днешната програма на Мондиал 2014 в Полша:

4111348