Какво казват медиите за петимата, променили разбирането за футбола

снимка: БГНЕС

Пеле, Диего Марадона, Йохан Кройф, Еузебио и Христо Стоичков са петимата нападатели, променили разбиранията на хората за футбола. Това е великолепната петорка на спортната медия Sportskeeda след изследване на общественото мнение сред запалянковците. Златната класация включва най-знаменателните голмайстори в историята.

В кратката характеристика на Камата пише, че е “звездата на златното българско поколение и реализатор с феноменални качества винаги ще бъде считан за един от най-великите нападатели за всички времена”. Единственият българин, печелил “Златната топка”, е описан още и като “мощен, физически силен, технически надарен, известен с бързина и финтове на малко пространство при висока скорост”.

Кралят на футбола Пеле присъства в класацията като “футболист с изящество, впечатляваща сила и висш интелект, спечелил всичко с Бразилия и вдъхновил цяло едно поколение”. Марадона е запомнен с “великолепни рейдове и паметни голове след преодоляване на много защитници”. Кройф е “холандският гений, неуловим с огромния си арсенал от техника”. А покойният вече Еузебио е “първата голяма звезда, родена в Африка, перфектен голаджия”.

Трима от петимата нападатели в класацията могат да бъдат видени в София на 20 май в шоумача по случай 50-ата годишнина на Христо Стоичков. Камата ще покани близките си приятели Марадона и Кройф.

"Труд"