Как е започнала враждата между Тотнъм и Арсенал?

снимка: БТА/AP

Дербито на Северен Лондон е едно от най-старите и ожесточени съперничества в английския футбол, но Тотнъм и Арсенал се превърнаха в истински врагове едва след края на Първата световна война.

През 1919-та година Футболната асоциация взима решение да увеличи отборите в Първа дивизия от 20 на 22, което предоставя възможност за включване на още два отбора.

19-ият в класирането от предишния сезон Челси взима първата от въпросните две квоти, въпреки че според предишните правила е трябвало да изпадне във втория ешелон.

20-ият в таблицата от предишната кампания Тотнъм с основание е очаквал да получи другия „билет“ за участие в разширената Първа дивизия, но не е бил единствения кандидат.

Втородивизионните Барнзли, Уулвърхямптън, Нотингам Форест, Бирмингам, Хъл Сити и Арсенал също са изявили желание за служебна промоция. Въпреки че финишира едва на шесто място в класирането на Втора дивизия, Арсенал получава най-много гласове „за“ на специално проведеното съвещание на Футболната асоциация.

Официалното обяснение е, че „артилеристите“ имат дългогодишен принос към развитието на играта в Англия, но феновете на Тотнъм изобщо не остават очаровани от решението на ФА.

Въпреки че Тотнъм през 1907-ма година по подобен служебен път намират място в по-горната Втора дивизия, и то за сметка на шампиона в Северната лига Куинс Парк Рейнджърс, привържениците на „шпорите“ и Арсенал допринасят за създаването на напрежение между двата клуба и оттам сблъсъкът помежду им се превръща в нещо повече от просто дерби между градски съперници.