Извънредно: Осуетиха нападение срещу Сочи 2014

снимка: БТА/AP

Ужасна новина дойде от Турция преди минути, след като стана ясно, че е направен опит за отвличането на самолет, като крайната цел е била атака срещу Откриването на Олимпиадата в Сочи.

Един от самолетите на турска авиокомпания е трябвало да лети днес от Харков до Истанбул, като след излитането един от пътниците е направил опит да отвлече летателното средство и да се насочи към Сочи.

Според източници, на самолета на "Пегасъс" пътникът е заявил, че има бомба и ще се опита да осъществи нападение срещу Сочи 2014 в пика на откриването. На борда на самолета е имало 110 пътници.

В крайна сметка обаче ситуацията е била овладяна, а самолетът е бил приземен на летище в Турция, благодарение на помощта на военен самолет, срещу когото пътническият не е имал място за маневри.

По думи на министъра на транспорта на страната - Хабиб Солук, в момента се водят преговори с пътника да се предаде. Очаква се развитие по въпроса в най-скоро време.

По последни информации на турските медии, местните власти са успели да неутрализират пътника, като в близките минути се очаква да започне операция по евакуиране на пътниците в самолета. Опитът за отвличане на самолета е направен от украински гражданин, който в момента е разпитван от полицията.

Вече е осъществена евакуацията на пътниците, а в същото време стана ясно, че не е имало българи в самолета. Няма и данни това да е била умишлена атака, като според турски източници, украинският пътник е прекалил с алкохолните напитки.

Обновена към 21:13 часа