Изненада: Кър отряза Никс и пое Голдън Стейт

снимка: БТА/AP

Настоящият анализатор на TNT и NBA Стив Кър изненадващо реши да поеме отбора на Голдън Стейт Уориърс, след като се разбра с тима от Западната конференция.

Бившият плеймейкър на Чикаго Булс се смяташе за сигурния следващ треньор на Ню Йорк Никс заради близките си отношения с новия президент на баскетболните операции на "бричовете" Фил Джаксън, но в последния момент Кър се отдръпнал от сделката.

Представители на Уприърс пък са пътували до Оклахома, където са проведени преговорите, а бившият генерален мениджър на Финикс Сънс е подписал договор за 5 години на стойност 25 милиона долара без да бъдат смятани евентуалните бонуси.

Самото си решение Кър обоснова с факта, че Голдън Стейт се намира в близост до семейството му, докато Ню Йорк е на цели 3000 мили от Сан Диего.

"Това беше най-правилното място за мен. Уориърс имат млад и силен отбор. Мястото пък е перфектно, тъй като дъщеря ми учи в Кал и играе волейбол, големият ми син учи в колеж в Сан Диего, а малкият ми син е в гимназията. Полетът от тук до там е много кратък", сподели Кър.

"Беше много трудно да кажа "не" на Фил Джаксън. Първо, защото това е Фил Джаксън. Второ, защото Никс е една от легендарните организации в НБА. Искам да им благодаря за времето, което ми дадоха за размисъл, както и за възможността да работя в техния отбор.

В крайна сметка, беше болезнено да кажа не на Фил след всичко, което той е правил за мен през моята кариера. Когато Джаксън те повика да станеш треньор на Никс, как казваш не? Мисля, че техният отбор ще се оправи с тецката ситуация, но за мен лично идеята да съм 3000 мили далеч от дома не беше добра. Не ми се стори правилно", сподели още Кър.

Според източници на ESPN, офертата на Никс е била много по-добра от финансово естество, като са предлагали 7 милиона долара на сезон в рамките на 4 сезона. В крайна сметка, Кър е отказал и официално е новият треньор на Голдън Стейт Уориърс.

Това е и първият сериозен удар по новия президент на Никс, като освен че трябва да намери друг вариант за треньор, Фил Джаксън трябва да се погрижи и звездата Кармело Антъни да остане в отбора.