Избраха Ивайло Стоянов за рефер №1 на България

снимка: levski.bg

Асоциацията на българските съдии (АБС) определи Ивайло Стоянов за най-добър роден съдия през изминалата 2014 година, като негови подгласници останаха Никола Попов и миналогодишният победител в класацията Георги Йорданов.

Стоянов, който ръководи голяма част от по-важните битки по терените на България за изминалата година, получи специална грамота и т.нар. "меч на черния рицар".

Той получи два наряда като главен съдия на столичното дерби между ЦСКА и Левски, като освен това още два пъти беше допълнителен асистент рефер на сблъсъка между "червени" и "сини". Любопитно да се отбележи е и това, че Съдийската комисия към БФС гласува доверие на Стоянов и на два много любопитни мача, повлияни сериозно от лоши метеорологични условия. Това са "мокрият" сблъсък между Литекс и Левски в последния кръг на миналия сезон, както и "снежното" дерби между ЦСКА и Левски през настоящия

. Стоянов получи още редица важни наряди за двубои като Левски - Ботев, на два пъти Литекс - ЦСКА, Лудогорец - ЦСКА, Берое - Левски, Литекс - Лудогорец, Берое - ЦСКА, както и още много други.

Най-добрият роден арбитър беше изпратен и на два мача от Лига Европа, противопоставящи Динамо Минск срещу МиПа и ФК Сараево срещу Атромитос. Неговият последен мач за годината пък беше "железничарското" дерби, спечелено от софийския Локомотив с 4:0.

"За мен е чест да бъда номиниран и награден сред тези изключително достойни конкуренти и хора, сред които аз съм се развил. Наградата е и за всички мои колеги от бригадите, защото ние сме един голям хор, а аз само неговият диригент", каза Стоянов от подиума.

На церемонията своите награди получиха още куп съдии, като за победител в класацията за асистент арбитри беше Георги Славов, а негови подгласници - Емил Вангелов и Веселин Мишев. Сред дамите своя трети приз спечели Анелия Синабова, която прекрати 15-годишната си кариера. В нея Синабова ръководи над 750 срещу у нас и в чужбина, като само през изминаващата 2014 година тя получи наряди за три световни квалификации.

Специални гости на събитието бяха спортният министър Красен Кралев, представители на Българския футболен съюз, Българската професионална футболна лига, Асоциация на футболистите в България, действащи футболни съдии и ветерани, както и деятели на българския футбол.