Ивет Лалова с прелюбопитни разкрития за пистата в Лондон и за бъдещето си

снимка: Facebook / Ivet Lalova

Чаровната ни атлетка Ивет Лалова остана на косъм от финала на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Лондон. Вечно усмихнатата софианка остана разочарована, че не успя да се нареди сред най-добрите осем.

"Ако някой ми беше казал преди полуфинала, че се влиза с 22.80 сек на финал, щях да се изсмея. Трудно се бяга 200 м тук. За сравнение с Пекин и с Рио това, което имах там като усещане по самия вираж. Тази година имах някои грешки, които тук ги усещах още повече. С Дафне след края на бягането обсъждахме и тя каза: "На мен ми се размазваха всички линии”.

Не зная дали този вираж е от предишни години, тъй като стадионът е построен още 2011 г., а сега вече ги модернизират и са по-различни, или моят ден е бил такъв, но не ми беше лесно това 200 м. Очаквах, че със сигурност ще бягам поне 22.50 сек. Така че няма как, надявах се. До третия полуфинал бях вътре, но това е... малшанс.

Бягането на 100 м може и да ми е коствало някоя стотна на 200 м. Знаех за този риск, когато избрах да участвам и на 100 м. Но на мен ми трябваше този старт, защото не бях участвала на състезания близо месец. Трябваше ми малко скорост, увереност, която да придобия от това бягане. И беше хубаво - усетих пистата и какви са условията, не бих казала, че ме е изморила.

Но наистина такъв беше и планът, ако съм в невероятна форма да стартирам само на 200 м. Затова си позволихме да рискуваме и да направя още два старта на 100 м. За мен сезонът не е приключил с това световно първенство. Толкова време се чака, толкова всичко е насочено към него. И сега изведнъж се изниза, сякаш се изниза между пръстите. Затова ще почина няколко дни, докато то приключи, докато се прибера в София и след това ще завърша с няколко турнира.

Когато си на 20, си мислиш, че всичко е пред теб и не ти пука, мислиш, че Господ ти е дал тази дарба и те очакват само медали. А когато си вече над 30, не знаеш кога ти е за последен път и всеки път, когато си тук, благодариш на себе си и на всички, които са ти помогнали да си тук. Защото само тези около теб знаят колко е трудно.

Това девето място трябва или да ме откаже, или да ме мотивира. Аз избирам да ме мотивира. Засега не искам да казвам, че следващата година целта ми е европейското. Но както каза Джъстин Гатлин, стъпка по стъпка, състезание за състезание. Ще си покаже. Само единствено мога да кажа, че това не е последното ми състезание", коментира Лалова пред българските журналисти в Лондон.