Ивет Лалова пред Sporta.bg: Световното в Москва ще бъде черешката на тортата

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова говори пред Sporta.bg относно очакванията си през летния сезон в леката атлетика.

 


 

Чаровната българка постави личен рекорд (7,12) на 60 метра през зимния сезон и това се случи на финала на европейското в зала, където друга българка Тезджан Наимова триумфира с титлата.

 


 

Голямата цел пред Ивет обаче остава Световното първенство в Москва през лятото, където ще се състезава с най-бързите жени на планетата в най-атрактивната дисциплина 100 метра.

 


 

Лекоатлетката е получила покани за участие в Диамантената лига и се очаква отново да гледаме българско представяне в най-силния турнир в леката атлетика.

 


 

Ивет Лалова наскоро откри собствен клуб, където малките деца могат да стартират в големи спорт. Също така Ивет се впусна в нова страхотна инициатива, където ще бъде посланик на "Отбора на надеждата" - българският отбор, който ще представя страната ни на Световното първенство по футбол за бездомни хора.

 


Каква е твоята собствена оценка за изминалия зимен сезон? Доволна ли си от това, което постигна?

 

Зимните сезони са трудни и много рискови. За мен и дисциплината 60м не е от най-силните ми страни. Все пак направих няколко прекрасни старта с най-бързите жени в света. Спечелих турнири и най-вече направих личен рекорд на най-голямото състезание през този сезон. Определено съм доволна.

 

Какви са следващите ти планове? В кои турнири ще участваш? Очакваш ли покана от Диамантената лига? 

 

Покани от диамантената лига вече има. Но в момента програмата ми се организира от моите агенти, защото сезонът започва през май и свършва през септември. Това е много дълъг период и трябва да се планира умно.

 

Миналата година Ивет Лалова бе в най-добра форма на Европейското първенство на открито, където триумфира със златото на 100 метра с резултат от 11.28 секунди

 

Съсредоточена ли е подготовката ти към Световното първенство в Москва? Искаш ли тогава да бъдеш в най-добрата си форма през сезона?

 

Разбира се, кой не иска да е в най-добрата си форма тогава? Москва ще бъде върха на тортата тази година. А аз трябва да съм в супер топ форма тогава.


Къде се подготвяш в момента? Създаването на твоя спортен клуб означава ли, че ще тренираш повече в България?

 

Моите тренировки протичат основно в Риети, защото там е треньора ми, групата от атлети с които тренирам. Там наистина имам оптимални условия за подготовка. Разбира се, ще присъствам на много от тренировките на клуба и ще се опитам да предам на децата част от обичта си към този спорт.

 

Има ли много желаещи да тренират в твоя клуб "Ивет Лалова Спринт Академи"? Кажи нещо на малките, които все още се страхуват да се впуснат в едно такова предизвикателство като леката атлетика.

 

Има много желаещи и малки и големи. Имаме прекрасни треньори, които превръщат всяка тренировка в забавление. За малките това не би трябвало да е притеснение. Те трябва само да пожелаят да станат шампиони и да се доверят на своите треньори да ги направят такива, докато се забавляват.

 

Ивет продължава да бъде най-бързата бяла жена на планетата с времето си от 10.77 секунди на турнира в Пловдив през 2004 година.