Ивайло Филев за Sporta.bg: Вече ще знаят, че не съм случаен

галерия:

Ивайло Филев донесе радост на България със спечелването на европейската титла по вдигане на тежести в категория до 62 кг на Шампионата на Стария континент в Тел Авив.

На 6-ти април този спорт, носел толкова престиж и респект на страната ни, регистрира поредното си великолепно постижение – освен златото на Филев, в същата категория Стоян Енев грабна бронзов медал.

Филев за първи път стъпва на върха в континентално първенство, като успехът му е първи след претърпяното 4-годишно наказание – той е част от националния ни отбор, скандално хванат с допинг на Олимпиадата в Пекин през 2008-ма година.

Sporta.bgсе свърза с новия европейски шампион, за да разбере повече за усилията и амбицията на вече 27-годишния Ивайло, който, въпреки огромното разочарование преди 4 години, вече сбъдна една от мечтите си.

4078603

Филев се е занимавал с далечни на щангите неща по време на „изгнанието“ си – дори е бил охранител, пиколо, куриер, мислел е да става войник... Сега е европейски шампион, но не се задоволява единствено с това прозвище, защото предстои Световно първенство.

 

Вижте как Ивайло Филев отговори на въпросите на Sporta.bg:

4078605Подсказваше ли ви нещо, че точно в този ден ще спечелите първото си злато?

Точно в този ден нищо не ми подксазваше, че ще взема златото, но бях много спокоен преди състезанието.

Какво бе специфичното за това Европейско, за да станете шампион точно на него – тренировки, подготовка?

Подготовката ми за Европейското беше много добра, за което благодаря на треньорите. Аз очаквах да се боря за медал, но успях да се класирам на първо място.

Колко пъти сме мислели за отказване по време на 4-те години след Пекин 2008, в които не се състезавахте?

След като ме наказаха за 4 години аз не мислех, че ще се върна в щангите, защото това е голям период от време. Но като ми мина половината наказание, пак реших да се върна в спорта и от година и половина съм в националния отбор.

Вашият личен треньор е Алан Цагаев – той ли е основният виновник за прогреса ви, на кого благодарите най-много?

Алан Цагаев е един от хората, които много ми помогнаха да се върна в щангите. Той се застъпи за мен, когато влязох на лагер с националния отбор преди година и половина. Също и първият ми треньор ми помогна да стигна дотук, защото преди да ме вземат в националния отбор, тренирах в моя роден град Исперих. Сега, когато не съм на лагери с националния, пак си тренирам в Исперих.

4078606Един от наставниците на националния отбор Иван Иванов ви сложи в по-ниска категория. Как взехте това решение, по-добре ли се чувствате при 62-килограмовите, различна ли е конкуренцията и предизвикателството?

Националният треньор Иван Иванов ме пита след Европейското първенство 2013 дали мога да сваля на долна категория и аз казах, че ще мога. И така се взе това решение, в тази категория видях шанс за реализация и успех на международни състезания.

Вашият колега Стоян Енев стана бронзов медалист – какво си казахте преди състезанието и след него?

С моя съотборник Стоян Енев си пожелахме късмет преди състезанието и да реализираме повече сполучливи опити. След като приключи състезанието, бяхме много радостни.

Ще се ползва ли с повече респект вече името Ивайло Филев на големи първенства?

Дали ще се ползва с по-голям респект не знам, но след тази титла съперниците ми ще знаят, че не съм случаен и няма да им бъде лесно на моите конкуренти.

Какво ще промени тази титла в личен и професионален план? Какви са следващите ви цели?

Какво ще се промени с тази титла в момента не знам, още съм в еуфория от спечелването ѝ. Следващата цел е да се подготвя за Световното първенство в Казахстан на есен, то е важно за спечелването на квоти за Олимпиадата в Рио, така че ще е силно състезание.