Историята на музиката, с която ансамбълът ни спечели бронз от Рио (АУДИО)

снимка: БГНЕС/EPA

Коя е музиката, с която българските гимнастички спечелиха бронзов медал на Олимпиадата в Рио? Отговорът на този въпрос дава композиторът Георги Андреев, който вече 15 години работи с Националния ансамбъл на България.

Музиката може и да не носи точки при оценяването в художествената гимнастика, но води ритъма на цялото съчетание, затова е важен избор за всеки състезател. Националният ансамбъл на България заложи тази година на музика от филма "Матрицата" (бухалки и обръчи) и "Ювиги хан" (ленти) и спечели бронзов медал на Олимпиадата в Рио. За въздействието на творбата "Ювиги хан", която вплита фолклорни мотиви, говори нейният автор Георги Андреев. Композиторът разказа, че миналата година го потърсила треньорката на ансамбъла Ина Ананиева и го попитала за подходяща композиция. До този момент не се позволяваше в музиката да има думи, но вече тази забрана отпадна, затова им предложих "Ювиги хан", посочи композиторът.

Произведението е част от голяма музикално-танцова постановка, която Андреев е написал по идея и хореография на Катя Кайрякова, главен художествен ръководител на ансамбъл "Шумен". Поводът за създаването е избирането на Мадарския конник през 2008 г. за глобален символ на България. Тогава се е състояла и премиерата на спектакъла, изграден от 6-7 части, като първата от тях е "Ювиги хан". В нея се пресъздава връщането на хана след победната битка и приемането му в тогавашната столица Плиска. В основата на творбата са заложени величието и могъществото на армията в съчетание с радостта на народа. Темата е изграден върху ритъма на Малешевско хоро от Пиринския регион, като се преплитат драматично звучене и по-бодри темпове.

"Това е много увличаща пулсация и човек има чувството, че никога няма да спре да се движи", отбеляза Андреев. Той разказа, че е постигнал тази динамика, фокусирайки се върху отделни сцени и групи хора, които вършат различни неща - деца си играят, до тях влюбена двойка стои и наблюдава, други пък обсъждат случващото се. За националния ни ансамбъл по художествена гимнастика се налага той да съкрати малко творбата до точните 2 минути и 29 секунди, но успява да вплете в тях основния воински характер и фолклорните мотиви.

"Тогава от екипа ме попитаха за кой уред виждам творбата най-добре. Съвсем интуитивно посочих ленти. Нищо не дава по-голям обем и едновременно с това феерия, движения и цялостна съзвучност на музиката така, както лентите. Радвам се, че взеха под внимание това мое впечатление", заяви Георги Андреев. Това не е първият път, в който отборът ни представя България с музика на Андреев. Сътрудничеството им започва още отпреди 15 години, но първото специално написано за гимнастичките произведение идва през 2007 г. "Илиана Раева ме помоли да създам за Олимпиадата в Пекин (2008 г.) две индивидуални съчетания, а няколко години по-късно написах и "Прабългари", която е за ансамбъл. След това гимнастичките са играли и върху "Adamants" и други мои произведения. За мен е голямо удоволствие, гордост и признание с моя музика да се представяме на световни форуми и да печелим медали", заяви композиторът Георги Андреев. Днес българските гимнастички се връщат в България от Рио де Жанейро.