Историческо! Балкан (Ботевград) проби в групите на ФИБА Къп

Балкан се класира за групите на ФИБА Къп за първи път в историята си. Тимът от Ботевград не успя да прескочи втория кръг на квалификациите в турнира, след като загуби и двата си мача срещу унгарския Фалко Сомбахтей. Въпреки пораженията обаче, Балкан попадна в груповата фаза като един от трите „щастливи губещи“.

Трите отбора с най-добри показатели, които отпаднаха от квалификациите, получиха право да участват в групите на турнира. Това стана възможно, след като три тима, идващи от Шампионска лига, отказаха да участват в надпреварата.

Освен Балкан, останалите „щастливи губещи“ са Бней Херцлия и Химик Южни. Берое също отпадна във втория кръг, но заради по-лошата си точкова разлика, не успя да се класира за груповата фаза, пише bgbasket.

Ето как изглежда и подреждането по точкова разлика при отпадналите отбори:

1. Бней Херцлия – 1

2. Химик Южни – 7

3. Балкан – 11

4. АЕК Ларнака – 11

5. Тарту Юликол - 14

6. Стяуа – 17

7. Парма Баскет -19

8. Сьодертеле Кингс - 21

9. Берое – 32

10. Пардубице – 39

Балкан и АЕК Ларнака са с еднаква точкова разлика от -11, но в този случай се гледат отбелязаните точки в двата мача, като тимът на Небойша Видич има предимство по този показател.

През този сезон в групите на турнира ще има още един български отбор, освен Балкан. Това е Лукойл Академик, който се класираха за тази фаза, след като отпадна от квалификациите в Шампионска лига.