Интервю с Венци Стефанов: Питайте Маджо колко е дал за 22 години! Хубси е кривак и затова има успехи

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде говори по различни теми в предаването "Код Спорт" по ТВ+. Той е магнит за журналистите. Когато футболният двубой е скучен, а това много често се случва, то тогава той излиза на сцената. И гора от микрофони и диктофони закрива величествената му осанка. Не пести критиките си към никого. Малко хора са се спасявали от острия му език, а лафовете му се цитират не само по трибуните на футболните стадиони. Мечтае за отбор от млади играчи, без "измислени" чуждестранни звезди.
 
-  Г-н Стефанов, Вие сте човек, който обича да флиртува с журналистите. Откъде идва тази любов между вас и представителите на четвъртата власт?
- Искате да кажете представителките. (смее се) Аз съм хетеросексуален, с мъже - не. С представителките на четвъртата власт наистина обичам да флиртувам. Във ваше лице виждам двама от най-изявените журналисти. Смятам, че съм приятел и можем открито и честно да си кажем всичко. 
 
-  Най-атрактивните ви изяви са след мачове. Когато сте в спокойна обстановка на интервю, сте някак си по-стерилен, по-затворен, обран. Има ли някаква зависимост от адреналина на мачовете?
- Има, нормално е. Емоциите по време на 90-те минути си казват думата. Плюс това и годините... (смее се)
 
- Къде е Лом, къде е Лондон - това е Ваш марков израз. А къде е "Славия" - повече към Северна България или към Обединеното кралство?
- Не, Славия е в най-хубавия квартал на София. Както всички знаете, това е най-старият столичен клуб. Славия няма изявена публика като тази на Левски и на ЦСКА, в смисъл на по-реакционна. Но за сметка на това има страшно много фенове, които са сред интелигенцията на нашето общество, които оценяват хубавите моменти и критикуват за слабите изяви. Разбирам подтекста на въпроса ви. Имайки предвид, че в момента сме на незавидното 10-о място в класирането, решихме заедно с моите колеги да дадем шанс на рожбите на нашата школа. Не съжаляваме за това и сме убедени, че ще се отблагодарят. Реализирайки се в Славия, имат шанс да се реализират и в националните гарнитури. Това дава самочувствието, че наистина си свършил нещо и за футбола като цяло.
 
-  Какви са рисковете, най-опасните подводни камъни на една такава стратегия - да се залага на младите? Какво трябва да изтърпиш, да преодолееш, за да отстоиш тази стратегия?
- За тези 24-25 години вече съм се убедил, че младите в един момент тръгват нагоре, задържат се известно време, след което винаги има спад. После постепенно се връщат на нивото, което са достигнали и тръгват пак нагоре. Нормално е тези спадове да се получават. Виждате, че загубихме предпоследните три мача от безумни грешки на наши състезатели. Ако имахме 4-5 по-опитни футболисти, ако Гошо Петков бе на вратата и по-рано Стефан Велев бяхме взели в средата на терена, със сигурност резултатите щяха да бъдат други. Но с това разполагаме в момента. Аз и моите колеги сме безкрайно щастливи, че имаме тези футболисти, на които им принадлежи бъдещето.
 
-  Защо толкова често сменяте треньорите на Славия?
- Аз не мисля, че ние сме водачи в тази ранглиста. Tреньорската професия е най-проветлива. Обикновено като не върви отборът, "пада" главата на треньора. В последните години аз съм много доволен от Иван Колев, Саша Тарханов също много допринесе за развитието на нашия клуб. В момента Владо Иванов продължава този път, опитва се да вкара повече от духа на Славия, залага повече на нашите момчета, които малко или много са израснали при него. Като шеф на школата от дълги години им познава и кътните зъби. Смятам, че те му се отплащат.
 
-  Налагате ли вашето мнение на треньорите?
- Не, никога не съм го налагал. 
 
-  Малко стаиtстика - знаете ли колко треньори минаха през Славия, откакто вие сте президент?
- Сигурно са повече от 15-20.
 
-  А задавали ли сте си въпроса колко струва на Вас и на Младен Михалев издръжката на Славия за 22 години, откакто вие поехте отбора?
- Ние знаем много добре колко струва. Младен е човек, който си прави добре сметката. При нас няма сметка без кръчмаря, а той винаги минава и написва. Добре си знаем и понеже добре си правим сметката, няма пилеене на средства. Може би някога сме сбъркали с някой състезател, може би допускаме известни компромиси, защото без това във футбола не може. 
 
- Може ли да се каже, че при това положение - съобразяването с българските реалности обрича отбора никога да няма шанс да стане шампион или носител на Купата?
- Носител на Купата - там е друга бира. Ако искаш да си почешеш егото, да кажеш: "Ето, вижте ме аз съм Иванов, дай да докажа какво мога", може да купиш десетина бразилци, французи, португалци, никарагуанци, нигерийци, Бряг на слоновата кост - кои застаряващи, кои подмладяващи и да свършиш тази работа. Ще похарчиш десетина милиона минимум да си почешеш егото и ако не успееш да влезеш в Шампионска лига, всичко е в канала. Ако успееш, имаш някакъв шанс да възвърнеш част от тези средства. Много силно казано е, че ако примерно влизат десет милиона, че те влизат "чисти" в даден клуб. Някои като казват колко пари бил взел Левски в Шампионската лига... Аз знам колко пари даде Батков като премии на футболистите, 50% ги опапкаха като премии. След другите разходи, накрая останаха при Батков едни пари за семки дето само му ги трупат на гърба, че едва ли не той ги е похарчил. Та, горе-долу почти навсякъде е така. 
 
-  Левски се прочу с Казанската афера, но и вас не Ви подминаха международните измамници. Как успяха да Ви оплетат в мрежите си германските инвеститори за новия стадион?
- След като се е обърнала каруцата, пътищата са много. Представиха се в България официално като най-титулуваната фирма, построила 40 стадиона. Дойде професор еди-кой си и да очакваш такъв шамар... Там се явиха Уве не-знам-си-кой и Саша не-знам-си-какъв, които уж бяха хората, които финансират и носят парите. Първо искаха място в Борда на директорите на Славия, после искаха да сключим с тях договор да пращат тук някакви футболисти от Гана. После дойдоха и искаха държавна гаранция. Това беше вече краят, преля чашата на търпението и приключихме с тях всякакви взаимоотношения. Една доста голяма сума, над 800 хиляди лева бяха похарчени по планиране, адвокати, договори - всички задължителни процедури за едно такова нещо. Но пък вече сме готови и ако има някой инвеститор, сега можем да стартираме. Както се казва, имаме го вече... 
 
-  Защо държавата помага само на някои клубове?
- И аз си задавам този въпрос, имайки предвид, че примерно Верея, Локомотив Горна Оряховица, Монтана, Дунав са оставили толкова трайни следи в българския футбол... За Славия никой не се сеща. Може би, защото сме млад клуб, неизвестен, без успехи, без история или иначе казано - не сме симпатични на някого. Но пак казвам - ние не просим, а се обръщаме към здравомислещите хора, които обичат спорта, защото парите за спорт трябва да отиват там, където са спортистите. Не трябва да отиват примерно в Куртово Конаре, където има трима човека и да се хвърлят девет милиона. Да се направи стадион за 5 хиляди човека, а те имат 200 къщи примерно в някое село и следващата година на затревения терен да си пасат овцете и да няма нищо. Тук има 600 деца, които тренират футбол. Поне още 300-400 играят волейбол, баскетбол, атлетика, борба и другите спортове, но тук няма една стотинка. А в края на краищата осветлението, затревените терени нито Михалев, нито аз, нито колегите ще си ги занесем вкъщи. Те остават за децата. В тези 25 години една стотинка не е дадена и като става въпрос за това колко са парите, може спокойно като говорите с моя колега да ви даде точна сметка и да ви каже колко пари от нашите фирми и от нашите хора са дадени за тези деца. Не съжаляваме, защото имаме прекрасни деца. Няма да си оставим каруцата в калта, само защото някой си, който е обгърнат с власт в даден момент, насочва някъде средства не по предназначение. 
 
- Това ли е една от причините Лудогорец да са трън във Вашите очи напоследък?
- Не, там нещата са малко по-различни. Познавам братя Домусчиеви от много години, когато не са имали и помен да се занимават със спорт, да не говорим с футбол. Добри и интелигентни момчета, направили са пари. Да са живи и здрави. Но когато започнеш заради себе си да малтретираш всички останали, заради това, че държиш правата на телевизията, и ти да казваш кога да са мачовете... Да налагаш на всяка цена - който няма осветление, да играе на майната си, само защото в момента си обвързан с някаква власт и имаш пари... Животът е едно колело и никой не трябва да го забравя. През тези 27 години съм видял много богати хора. Някои са оцелели, защото в тях има нещо човешко. Но всички, които си мислят, че светът се върти около тях, са се сривали тотално и отдавна са в забвение. И вие знаете много такива персонажи. Така че трябва да бъдеш нормален човек. Не може да оставиш двама-трима глупака да тероризират и да малтретират хора, с които малко или много си бил дълги години преди това, защото искаш да докажеш кой си ти в момента. 
 
-  Има ли полза българският футбол от тази доминация на Лудогорец?
- Не. 
 
-  Защо?
- Защото повечето от футболните мачове са с предопределен край.
 
- На Лудогорец?
- Да. Много бързо Кирил научи и хубавите, и лошите неща във футбола, но най-вече лошите. 
 
-  Кои са те?
- Съдии, делегати, комисии - всичко се контролира. На футболния терен остава да се решават много малко неща и когато изпуснат една част от тази верига, винаги срещите са с непредизвестен край. Всички тези футболисти, които се раздават на Горна Оряховица, на Дунав, на Верея, на тези, на онези, на мен ми е ясно за какво става въпрос след това. В шестицата отсега знам кои отбори как ще играят - за кого и срещу кого. Вече са много точките на Лудогорец и няма шанс Левски или ЦСКА да го стигнат, но много добре беше направена сметката, ако не са точно така нещата, как след това да се затвори целият цикъл. Аз го разбирам и вие го разбирате. 
 
-  Друга любима Ваша тема - за най-стария съперник на Славия в годините. Веднъж казахте: "Каня Делян Пеевски на "Овча купел", щом не го искат на "Герена". Пошегувахте ли се тогава или имаше подтекст?
- Не, не съм се пошегувал. Защо? Ако един човек иска да инвестира в спорта, специално във футбола, добре дошъл е в Славия. Дали се казва Делян Пеевски, Петър Иванов или Владо Памуков, винаги е добре дошъл. Още повече, че там се вдигаха бунтове - искаме го, не го искаме. Защо трябва да се крият и защо трябва тези неща да не се говорят? Там има безкрайни управителни съвети...
 
-  Каква e ролята на Спас Русев?
- Познавам го отдавна и знам със сигурност, че не иска да чуе за футбол в момента. (смее се)
 
-  Кое го накара?
- Това може би Спас може да ви каже, ако поиска. Говорили сме доста често с него и преди години не виждах начин как това ще стане. Казваше: "Моля ти се, не ме занимавайте с тези неща..." Сега изведнъж се влюби в Левски. Може би обстановката е хубава на Герена, сигурно е заради новата трибуна...
 
-  Макар и без козирка. 
- Това е нов модел - кабрио. Пошегувах се един път. Локомотив Пловдив би Левски на "Герена". С Чавдар Цветков нещо си говорехме и му викам: "Нормално е, сключиха договор с Крушарски десет години да седят ракетите и като завали дъжд, да видят облаците. Така няма нужда от козирка". Това е пак под формата на майтап. Тук е мястото да ви кажа, че уважавам и Спас Русев, и Тодор Батков. Специално с Тодор сме имали много дълго време взаимоотношения. Сега го чернят и какво ли не говорят, обаче знам какво му е било на човека в годините и колко мъки е брал. С Томас Лафчис преди години сме се хващали гуша за гуша, а сега сме добри приятели. Все пак всичко е ставало в името и заради спорта. Нищо, че сме създали Левски, за да има с кого да си играем през 1914 г., но те в годините дръпнаха. Уважавам Левски и техните привърженици, но изказът ми е бил по друг повод във връзка с много гадории по мой адрес и по моето семейство, когато съм бил там. Това за мен не е Левски.
 
-  Защо Наско Сираков не е желан на "Герена" според Вас?
- На "Герена" от "Осанна" до "Разпни Го" е един сантиметър. От едни Наско Сираков е желан, но от други е нежелан. По принцип е нежелан, защото иска цялата власт - административна, техническа, финансова и и да разполага с всичко. Обикновено в света е така - този, който дава парите, той поръчва музиката, а Наско иска да поръчва музиката, без да дава парите. Това нещо трудно може да се случи. Трябва или да е много добър приятел на Наско, или страшно много да вярва в Наско, за да се съгласи на този вариант. Винаги ще се намерят хора, които да кажат: този е такъв, онзи е онакъв и на третия ден магията да се развали. 
 
-  Преминаваме към темата национален отбор. Два големи успеха на "лъвовете" - победата над Холандия в световна квалификация и класирането на 19-годишните на европейското първенство в Грузия, в което принос има отборът на Славия с трима основни играчи. Дава ли това надежда за българския футбол?
- Със заставането на Петър Хубчев начело на националния отбор, бях убеден, че ще има израстване. Независимо, че предишните състезатели бяха заявени и викани от Петев, се видя, че се поокопитиха в онези мачове. Много ясно и точно се видя почеркът на Хубчев - затворен с контри, което си е негов специалитет. В края на краищата и най-грозната победа е по-добър вариант от най-красивата загуба. По-добре да вървим така нагоре. Най-важното е, че Петър не се влияе от клубните президенти. Иска ми се да е така и вярвам, че е така. 
 
-  И ние го познаваме и мислим, че е точно така. И той мина през Славия...
- Да, той започна от Славия, а не мина през клуба. И може би, защото започна от "Славия, стигна до националния отбор. 
 
-  Не сте аполитичен, скоро имаше избори. Как оценявате ситуацията в държавата? Червеният цвят подхожда ли Ви?
- Винаги ми е подхождал. Не знам кой какво говори, но за мен най-добрият вариант би бил една широка коалиция и стабилно правителство. Марешки какво може да направи, освен да си затвори аптеките, ако всички други влязат в едно широко правителство?
 
-  Но и бензиностанциите му работят добре.
- Е, и без петел съмва. И да затворят десет бензиностанции, има други.
 
- Какво да очакваме в българския футбол? Тази млада вълна таланти имат ли шанс да се развият?
- Бяхме взели решение на един Изпълком футболисти до 21 години да взимат участие в мачове. Ако продължим с това и не слушаме само един човек, който купува на килограм южноамериканци в България и вече пет-шест от тях са българчета, сигурен съм, че българският футбол ще тръгне нагоре. Убеден съм и смятам, че и вие сте убедени в това. Колкото повече млади българи имат шанс да играят, толкова по-добре. В последния ни мач с Горна Оряховица в тимовия лист седем-осем бяха с имена, които трудно разчитах. Това е като епидемия - дай ще вземем от тези, понеже са много добри. А нашите къде да отидат?
 
-  Поне последния вариант на националния отбор беше "чист".
- Аз мисля, че ще се запази "чист". Хубси е кривак, трудно ще му наложат натурализирани играчи. Ако, дай Боже, момчетата вървят добре, няма шанс при него да влезе някой натурализиран. Защо, като си имаме наши момчета?