Интервю с шефа на ДЮШ в Ботев Иван Цветанов-Трите хикса

Изминаха точно три месеца от първото интервю на Иван Цветанов-Трите хикса, след назначаването му на поста директор на детско-юношеската школа на Ботев. По този повод бургазлията сподели мнението си пред официалния сайт на "канарчетата" относно работата му до този момент, както и по актуалните въпроси в детско-юношеския футбол у нас. Специалистът не подмина и темата за националния отбор и лошите му резултати в последно време.

- Господин Цветанов, изминаха три месеца, откакто поехте школата на Ботев. Какви са впечатленията Ви за школа №1 в Пловдив от високия пост, който вече заемате?

 - Това е школа, която предоставя всички условия за протичането на един нормален тренировъчен процес в обучението на футболистите. Също така е и място, което изисква отговорност от моя страна. ДЮШ на Ботев трябва да стане не само школа №1 в Пловдив, ами и школа №1 в България.

 - Какви бяха първите Ви стъпки след стъпването в длъжност?

 - Първите ми стъпки бяха предимно разговори с треньорите, защото както знаете аз се стремя да въведа единна методика за развитието на футболистите. И постепенно в разговорите с треньорите обяснявам какво трябва да се тренира във всяка една възраст.

 - Какво успяхте да промените за този сравнително кратък период в работата на ДЮШ?

 - Мисля, че успях да променя виждането на треньорите относно начина, по който трябва да се тренират отборите във всяка една възраст.

 - Има ли нещо, което бяхте планували да се случи за тези три месеца, но по една или друга причина не се осъществи?

 - Засега, макар и бавно, всички неща, които бяха запланувани, се изпълняват от ръководството. Последното нещо, което се случи, е привличането на кондиционен треньор в школата.

 - В първото си интервю начело на ДЮШ заявихте, че имате идея да се работи по единна програма. Успяхте ли да осъществите тази Ваша идея?

 - Да, макар и с бавни стъпки, това не може да стане изведнъж. След Нова година школата на Ботев ще работи по единна методика, като тя ще се изразява в това, че във всяка една възраст ще се тренират неща, характерни за дадената възраст.

 - Успявате ли да следите работата на всички набори в школата и включвате ли се в тренировките на отделните възрасти?

 - Да, това е малко трудно, защото по едно и също време тренират няколко възрастови групи. Но въпреки това се стремя да участвам в тренировъчния процес на всяка една възраст.

 - Кой е наборът, който според Вас показва най-сериозно израстване за последните месеци?

 - Във всеки един набор се работи така, както трябва. Треньорите полагат необходимото старание, тренировъчният процес е на ниво и се вижда израстване в почти всеки един набор.

 - Един от най-добрите набори в школата на Ботев е този на набор 2001. На последните европейски квалификации националният отбор се представи много слабо, като записа загуби и в трите си мача. Къде според Вас е проблемът, за да се стига до подобни резултати?

 - Вижда се, че нашият национален отбор и по-точно юношеският изостава страшно много в сравнение с другите страни. В основата на това слабо представяне е работата в детско-юношеските школи. Крайно време е футболният съюз да въведе методика, по която да се развиват футболистите в България. Ние трябва вече да приемаме нещата такива, каквито са и да започнем да работим в такъв аспект, в който да не се гледат най-вече резултатите, а да започнем да развиваме и изграждаме едни спортисти, които в бъдеще ще бъдат добри професионални спортисти.

 - В немалък брой от детско-юношеските в България на първо място е резултатът от мачовете, а не толкова изграждането на футболисти. Това оказва ли влияние върху самото развитие на младите футболисти?

 - Да, това оказва огромно влияние най-вече върху треньорите, които работят в тези школи, където на първо място се гледат резултатите. Там треньорите нямат спокойствието, което е необходимо за работа, гледат се непрекъснато резултатите. В едно интервю Арсен Венгер заявява, че му е много болно, когато в последните минути вижда футболисти, които ритат безразборно топката, а това по никакъв начин не им помага да се развиват. Те го правят, за да могат да запазят дадения резултат и някакви си три точки, които по никакъв начин няма да направят дадения футболист по-добър технически или физически.

 - До момента или в близкото бъдеще виждате ли се като шеф на школата, който заявява на някой от треньорите: „Ти трябва задължително да спечелиш този мач!“?

 - Не! За мен, целта на нашата школа винаги ще бъде производството на футболисти, а не победата в даден мач.

 - Успявате ли да осъществите нужната комуникация с предствителния отбор и има ли приемственост на таланти от школата в него?

 - Да, комуникация между мен и представителния тим има. Но самият клуб трябва да си постави една концепция за развитие дали ще се взимат чуждестранни футболисти или постепенно ще бъдат налагани юноши.

 - Какви са краткосрочните Ви планове за развитието на школата до Нова година?

 - Краткосрочните планове са по-скоро дългосрочни. Стремя се постепенно да въведа тази методика, върху която все още работя, за да може след Нова година да стартираме и да започнем да работим като в западните страни.