Интервю с Момчил Цветанов: Гриша Ганчев ни пази като орел, но много хора го мразят!

снимка: БГНЕС

Един от най-ексцентричните и нестандартни играчи в ЦСКА е Момчил Цветанов. Името му излиза на предни позиции когато той облича фланелката на Литекс. В Ловеч, Цветанов се превръща в основна фигура за "оранжевите" и съответно става любимец както на феновете, така и на финансовият благодетел Гриша Ганчев. През 2014година преминава в Ботев Пловдив, където остава една година, и от лятото на 2015 година вече е част от ЦСКА. С изявите си от началото на първенството в Югозападна "В" група "шивача" както му е прякора, се превърна в неизменна част сред избранниците на Христо Янев. Момчил Цветанов, се съгласи да застане пред камерата на livesport.bg. “Армейците“ са на подготвителен лагер в Александруполис, а Малкия Шивач разкри повече от интересни неща, свързани с Гриша Ганчев, отбора и подготовката:

Момчиле, вече почти една седмица сте тук в Гърция, изиграхте една контрола. Как виждаш отбора?

- Преди всичко искам да благодаря на хората тук, които ни предоставиха тези условия. До този етап на нашата подготовка... мисля, че отборът се справя доста добре и израсна. Има доста голям напредък от лятото, когато се събрахме. В контролите, в мачовете от “В“ група, се показва един доста голям напредък и наистина от гледна точка тактически и физически, стоим добре на терена. Треньорът забелязва това и ни поощрява. 

Доколкото разбрах, доста са ви ритали футболистите на Ксанти. Теренът е бил пясъчник...

- Да. Точно така. Теренът беше доста под нормалните условия за игра и наистина футболистите на Ксанти показаха едно неспортсменско поведение. Не бяха с нужния респект към нас, ритаха ни отзад. Въобще мачът не беше от нужното естество, което ни трябваше на нас. 

На какъв етап е отборът на ЦСКА в подготовката?

- Моята гледна точка е, че сме израснали страшно много. Вдигнали сме страшно много бързина, физика... от тактическа гледна точка сме много добре. Смея да твърдя, че стоим много по-добре от доста отбори от “А“ и “Б“ група. Но има ще какво да се желае и не трябва да прибързваме с някои неща.

Какво очакваш лично ти от пролетния дял на първенството? Очакваш ли удари под кръста? Водите с 8 точки ако не се лъжа пред втория?

- Нормално е, нормално е да очакваме такива игри. Все пак това са присъщи за нас българите и за нас тук на Балканите, така че няма нищо да ме изненада. Ние сме стъпили здраво на земята и сме като един юмрук.

ЦСКА е във “В“ група, ти дойде от “А“ група... Литекс в момента е изваден. Коментарът ти за това, което се случва?

- Стискам им палци, защото те ми дадоха да ям бял хляб, както се казва. Винаги ще им бъда благодарен за това нещо. Никой не печели от цялата тази ситуация. Губещи сме ние футболистите, защото няма да има дербита, няма има стойности мачове. Все по-малко намаляват отборите, които са А група – нас ни извадиха, Локо София... Наистина това пречи на нас, на малките, които идват отдолу да израстват като футболисти и личности.

Има ли смисъл въобще “А“ група без ЦСКА, Литекс и Локомотив София? Има ли с кой да играят Левски и Лудогорец? Само това остава дербито на България.

- Не. Има още едно дерби между Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив, но наистина стойностните мачове намаляват и намаляват, и намаляват. Това е доста пагубно за нашия футбол.

За кой е трън в очите Гриша Ганчев, че толкова много... и ЦСКА, и Литекс... Пречи ли на някой?

- Не знам. Аз не мога да кажа. Спрямо нас – в Литекс преди като бях и сега в ЦСКА, наистина той е един човек, който милее за нас, който бди над нас като един орел. Той ни пази от абсолютно всички и поема всеки един удар. Нормално е някои хора да го обичат, други да го мразят. Това е съвсем нормално... не може винаги да бъдеш обичан от двете страни.

Звъни ли ти да те пита как е тук, как е отборът? Ти си един от най-близките му хора.

- Не съм имал скоро разговори с него и не съм имал допир с него.

Вашият съотборник Павел Головодов се прибра. Знаеш каква беше трагедията. Ти си близко до него. Видях, че ти, Борис Галчев и Анатоли Господинов го посрещнахте. Какво би му казал?

- Първо искам да изкажа своите съболезнования. Това е една трагедия, която дори и на най-големия си враг няма да го пожелая. Пожелавам му да бъде много силен. Ние също ще бъдем зад него и винаги ще го подкрепяме, защото в тоя момент му трябва една силна опора и да има на кой да се опре в момента.

Има вариант да се направи Висша лига. Според теб това реално ли е или е просто да се замажат очите на хората?

- Докато не го видиш, няма как да повярваш на нещо. Това, което се говори, дай Боже да е истина, дай Боже нещо да се случи и да се вземе едно кардинално решение, което да бъде в плюс за футбола, за феновете, за нас и за хората, които обичат тази игра.

Ти имаш ли някакви предложения от отбори от чужбина или от България или би извървял пътя с ЦСКА, докато стигнат до “А“ група?

- Аз съм дал дума на г-н Ганчев. Той ми е дал пътя, белия хляб да го ям и наистина бих останал до края, докато той реши и прецени дали има реална оферта да ме продаде или не. Аз бих остнал тук и бих защитавал цветовете на ЦСКА.

А знаеш ли някой да ти е казал, че се интересува?

- На този етап никой не ми е звънял. Единствено разни подхвърляния оттук-оттам – нещо, които и аз прочитам по медиите.

Какви съперници предпочиташ за 1/2-финалите за Купата на България? Вие, Берое, Монтана и Литекс. Ако се паднете с Литекс? Пламен Марков на майтап каза “Няма проблем, ще го уговориме мача“.

- Да, гледах му интервюто. В интерес на истината искам да се паднем с отбор, който наистина ще практикува футбол. Не си пожелавам Литекс. Пожелавам си Монтата или Берое, защото с Литекс искам да се срещнем на финала.

Ако се паднете с Литекс, какво би му казал на г-н Ганчев? -

(Смее се) Аз няма да му звънна. Аз лично няма да му звънна. Не знам... Това ще бъде доста интересен мач. За мен ще е с по-голям заряд този мач, защото съм играл в Литекс и знаеш за какво става на въпрос. (Смее се).