Интервю с легендата Сашо Манов: Историята ще покаже кои опитаха да доведат злото в ЦСКА

снимка: lap.bg

Легендарният шеф на музея на ЦСКА и жива памет на "армейците" Александър Манов даде интервю навръх 69-ия рожден ден на клуба.

Г-н Манов, къде се намира ЦСКА на своя 69-и рожден ден и къде очаквате да се намира за своята кръгла 70-а годишнина?

- Очевидно е за всички, че ЦСКА укрепва спортно-технически, организационно и стопански. Проведохме едно отлично вечно дерби, спечелено с 3:0. Работи се усърдно по базата в Панчарево, която до няколко месеца ще придобие отличен вид. Бяха направени подобрения и тук на "Армията". Имаме и нова емблема по случай 70-годишнината. Собствениците на ЦСКА работят целенасочено и правилно, за да се върне клубът където му е мястото.

Има нов експонат в музея, какво можете да кажете?

- Да, вече е изложена футболна обувка на Димитър Якимов, която е подарък от него. Тя е поставена в рамка заедно с фотоси от неговата кариера като играч на ЦСКА. В музея на централно място вече може да бъде видяна и емблемата по случай 70-ата годишнина.

Как се е отбелязвал кръглият юбилей в миналото?

- Още от 10-ата годишнина се създаде традицията едни срещу други да се изправят ветерани и по-млади играчи на ЦСКА в приятелски срещи. Това продължи и в следващи години. Но вече ветераните са по-малко, едно поколение и половина си отиде от този свят. Не бива обаче да ги забравяме, защото те положиха основите на една институция, която е популярна не само в Европа, но и по цял свят. Няма друг български клуб, който да е бил канен на престижни международни турнири - като този за купата на Мохамед Пети в Палма де Майорка, "Жоан Гампер" и много други... Цел номер едно пред ЦСКА е да си възвърне този международен престиж.

Какво да очакваме като празненства по случай 70-ата годишнина? И как ще отговорите на тези, които биха казали, че сега ЦСКА не празнува 69, а 1 година?

- Неприятно е, че сме малко разединени, но това е изкуствено разединяване. Историята ще покаже кои са прави и кои опитаха да донесат злото в ЦСКА. Вместо да се занимаваме с укрепването на клуба и популяризирането му, има някакви опити да бъдем вкарани във вътрешни междуособици, които не водят до нищо добро. Не мога да си обясня защо някои хора все още говорят за моя клуб. Не съм видял някой от тях да дойде в музея или да отиде в Панчарево да види какво и как се строи. Но всеки да мисли както си иска. Нека ги игнорираме, да не им обръщаме внимание, защото тези, които опитват да мътят водата, са прекалено малко. Що се отнася до 70-годишнината - почти е изграден национален комитет за честване на юбилея. Събрани са хора от цялата страна, от различни прослойки - има бивши футболисти, треньори, артисти, деятели, представители на фен клубовете от цялата страна, журналисти... Ще отпразнуваме подобаващо юбилея, като ще видим къде ще е - има вероятност част от празненствата да са в зала "Арена Армеец", но може и на друго място, това ще се разбере до 3-4 месеца. Със сигурност ще поканим и много голям отбор за контрола, за да се затвърди името на ЦСКА като престижна футболна институция, за която се говори по целия свят. За финал - нека си пожелаем играчите да ни зарадват с титла по случай 70-ата годишнина. Последната ни беше точно на 60-ата, време е за нова!

Тема: Спорт