Интервю с Кобрата: Няма да се женя за Дину, че да го проучвам

В-к "24 часа" направи пространно интервю с нашия боксьор - Кубрат Пулев, седмица преди важната му битка срещу румънеца Богдан Дину в САЩ. Сънародникът е напълно уверен в своя успех, като е зареден с позитивизъм за още по-триумфални мигове в своята кариера.

Кубрат, как сте? Малко остава до мача. Като ви гледам, се замислих, колко ли тежи ударът ви?

- Интересен въпрос. В бокса имаме тестове за удар, превъртам крушите, но не мога да кажа буквално колко тежи. Изчислявали сме, че крошето ми тежи повече от правия удар, може би трябва да бия повече крошета.

Е, струва ми се достатъчно тежък да победите предстоящия противник?

-Ако Дину поеме точен и чист удар, той със сигурност може и с нокаут да загуби. Същото може и на мен да ми се случи, макар че съм се изправял след много тежки удари.

Дину трябваше да се боксира на галавечерта в "Арена Армеец", в която победихте Хюи Фюри, но се отказа. Двамата познавате ли се лично?

-Познаваме се на "здравей и здрасти". Световната федерация бяха направили така, че той трябваше да играе срещу боксьор от Англия, но се отказа и директно замина за Щатите да играе с Джарел Милър.

Какви са силните и слабите страни на съперника ви? Екипът ви направи ли проучване за него?

- Силен е, има мачове, но досега не е играл срещу противник като мен, като изключим Джарел Милър, който е много сериозен противник. Не съм правил чак такова проучване, няма да се женя за него. За мен е важна моята подготовка, за да съм уверен в себе си и да го победя. Оказа се, че сме играли като аматьори. Помня, че бих някакъв румънец. После от моя щаб разровиха статистиката и видяха, че съм го бил на негов терен през 2007. Помня, че не беше лесен.

Малко известен факт е, че през 2009-а Дину побеждава с нокаут българина Николай Маринов. Каква грешка допусна нашият боксьор?

- Николай сигурно е излязъл неподготвен, в края на неговата кариера, по-скоро е излязъл да играе за парите. Той го е нокаутирал още в първия рунд. Николай е от Плевен, познавам го. Видях видео в интернет, на което се вижда, че Николай е неподготвен. Това е било много отдавна, сега нещата с Дину са много по-различни.

Дину освен боксьор е и агент от специалните части на Румъния. Притеснява ли ви, че вашият съперник обезврежда бомби и освобождава заложници извън ринга? Ще играе ли чист бокс?

- Не, не ме притеснява изобщо. Има правила в бокса, има съдии и рефер на ринга. Няма да има чак такива опити за мръсна игра. Но със сигурност ще излезе подготвен и много нахъсан, защото аз съм претендент за световна титла. Ако Дину ме победи, той ще излезе в мач за световна титла. Голяма тръпка е този мач за нас. Именно срещу такъв противник трябва да играя на американска земя за първи път в професионалния бокс. Трябва да мисля не само бързо, но и правилно.

В какво се изразява вашата подготовка в Лас Вегас? Къде и как тренирате?

- Тренирам по два пъти на ден в залата на Тор Rank с моя треньор от Германия Ули Вегнер. Брат ми Тервел също тренира тук и ще играе на същата галавечер. Негов треньор е Кени Адамс от Лас Вегас. Кени има много световни шампиони и въпреки че е на 70 години, е много енергичен. Влага много сили, защото вярва, че брат ми има голямо бъдеще. Тервел се подготвя тук повече от 3 месеца, защото ще играе срещу много опасен и силов боксьор - американеца Мич Уилямс.

Зарадвахте ли се на успеха на Багата?

- Разбира се. Той победи в труден и оспорван мач, но го би хубаво. Измъчена победа, но победа. И той тренира във Вегас. С него се виждаме почти всеки ден. Не бях на мача му, защото трябваше да се подготвям за моя. Не остана никакво време.

Имате ли специален ритуал, преди да излезете на ринга?

- Нямам подобни неща. Не вярвам в бабини деветини, вярвам в Бог и в себе си. Не отдавам голямо значение на такива работи. Не смятам, че подобен ритуал или някакъв амулет ще победи противника. Чувствам се супер и съм здрав. Правим здрави спаринги, тренираме доста целенасочено и концентрирано и вярвам, че нещата ще се получават.

Опитахте ли късмета си във Вегас, все пак сте в световната столица на хазарта?

- Играхме малко, но не го приемам като нещо, от което ще изкарам пари, а като забавление, нещо като електронна игра. Играх със 100 долара, а изкарах общо 300 на рулетката. Не съм комарджия, така съм възпитаван. Идвал съм и друг път във Вегас, уникален град, много ми харесва инфраструктурата. Климатът е много сух, но в момента е добре. Личи си, че в този град не само са вложени пари, но че това е държавата, в която ги печатат.

Заедно ли сте с приятелката ви Андреа във Вегас?

-Андреа си е в България, няма как да е с мен, тя пее, има си участия. Чуваме се всеки ден. Ако има желание, тя знае, че е винаги поканена на мача ми в Калифорния. Ще я разбера, ако не дойде. Тези мачове са трудно преживяване за близките ми. За другите хора, публиката, това е емоция и зрелище, но за Андреа и семейството ми е много трудно преживяване. Предпочитат да треперят пред телевизора, а не на живо. Очаквам много българи на галата в Лос Анджелис.

Мислили ли сте за кариера в киното?

- Не, защото нямам толкова свободно време, но разбира се, зависи от предложението. Канили са ме в български филм. Нямаше как да участвам във филма за Левски, защото тогава бях на подготовка за важен мач.

Боксът е до време, бихте ли влязъл в политиката като братя Кличко, например? Вие имате дар слово, хората ви обичат, защото всичко постигате с много труд.

- Хората знаят, че обичам България, но не е важно дали един политик има дар слово и говори хубаво, а какво прави. Изключително малко са българските политици, които искат да направят нещо за народа. Повечето гонят предимно лични интереси и са алчни за власт. На приказки всеки е много щедър, обаятелен и обещаващ, но не и на дела. На този етап съм се концентрирал върху моята мечта в бокса.