Интервю с Цонко Цонев-Кметъла: Футболът ни е като калкана - на изчезване

снимка: фейсбук

Цонко Цонев е достатъчно популярно име в българско общество. Изкара успешни три мандата като кмет на Каварна и успя да превърне малкото градче в рок столица на България с традиционния фест. Известен фен и на спорта, вкара местния Калиакра в "А" група, разви волейбол, бойни спортове. Избран за мъж на 2005 година. Кметъла, както стана известен Цонко Цонев, даде интервю за "7 дни спорт" по горещите теми в българския футбол.

Башибозукът и ЦСКА

Цесекар съм още от малък. Откакто се помня, може би съм бил на 5-6 години. Имам спомени още от мачове на Димитър Пенев. После редовно ходех на мачове и като студент, и като адвокат. Разбира се, че ми е болно за отбора. Стигна се дотук, защото клубът беше управляван от башибозуци. Който минеше, гледаше да вземе нещо, не да даде. Трансфери, приходи, рекламни договори. Само това беше в главите на тези башибозуци. Но приходи за личния джоб, не за ЦСКА. Движението изваждане не им беше познато. Всичко тръгна надолу след оттеглянето на Васил Божков. Фактите говорят така. Май имаше някаква инсценировка срещу него, тръгна от трибуните. С такива впечатления останах. Е, успяха да изгонят Васил Божков и започна свободното падане.

В чакане на принца на бял кон

Аз не съм в кухнята на "Армията" и мога да говоря като страничен наблюдател. Но решение не виждам, ако дълговете на ЦСКА се окажат около 25 милиона. Всъщност единственото решение е да дойде богат принц на бял кон. Толкова богат, че да може да изхарчи повече от 25 милиона лева. Защото не са само дълговете. Нали трябва да го издържаш после този отбор, да го развиваш. Иначе няма смисъл да се захващаш. За начините трябва да питате спортни адвокати. Те знаят хватките. Аз лично не виждам как ще се изпълнят всички желания на феновете - хем да е този ЦСКА, хем да се оправят задълженията, хем да побеждава веднага. При всички случаи трябва да се направи жесток компромис от страна на публиката. Тръгне ли се начисто с друг клуб - просто няма да е ЦСКА, няма отборът да е наследник на славната история. ЦСКА ще оцелее някак, но не се наемам да прогнозирам кога и под каква форма.

Последната линейка

Не се радвам, че познах преди години, но тинята в българския футбол става все по-голяма. Без ЦСКА и Локо, сега и с това изхвърляне на Литекс. Сигурно буквата на закона е спазена, но ако тя се прилага за всички, в "А" група ще останат 3-4 отбора. Говоря за стадиони, за капиталови баланси, за всичко. Все пак благодарение на Гриша Ганчев Литекс е сред малкото отбори у нас с подредена база и финанси. Всъщност, като се замисля, изхвърлиха ловешкия отбор заради нас, заради Калиакра. След случая с липсващата линейка на мача ни с Левски в БФС откриха пропуска в наредбата и вкараха тази точка с изхвърлянето от "А" група.  Като се замисля, щеше да е странно, ако футболът ни е нормален на фона на всичко друго, което се случва в държавата.

Ликвидаторите на футбола

Целият ни футбол е като калкана - стои на дъното. А напоследък започва да изчезва. Точно като калкана. Отговорността е изцяло на БФС, само Боби Михайлов може да го спаси, няма кой друг да удари по масата. Не искам да го нападам отново. Каквото имах да кажа за Борислав Михайлов, го казах още преди 5 години. Той сам каза, че кара последен мандат. Нека се замисли иска ли да остане в историята като ликвидаторът на българския футбол. Нито имаме национален отбор, нито имаме клубно първенство, нито вече ни радват някакви играчи в големи чуждестранни отбори. Аз лично отдавна спрях да гледам "А" група. Знаете ли защо? Ами мачовете ми са ясни. Цяло чудо е някой резултат да изненада. Ако нещо се обърка случайно, следва намеса на съдията. Ако реферът не успее, идва ред на определен футболист. Тези работи се виждат от хората. Аз лично отдавна се опарих.

Път без изход в Каварна

Футболът в града получи бюджет на последното заседание на общинския съвет. Казаха, че е за година, според мен ще свърши до юни. Пак ще ме изкарат, че намесвам политиката, но имам мнение. Културата и спортът вече нямало да са приоритет. Не разбрах кои ще са приоритетите пред Каварна. А, ще се наблягало на детските градини, като месечната такса става два лева. Само че тази дотация пак ще я плащат гражданите на Каварна, нали! Аз лично съм против. И моето дете ходи на градина, но съм против някой да ми плаща за това.  Но резултатът от политиката в града ще се види през юни. Моята прогноза е ясна. Виждам един път знак - "Път без изход". И за Каварна, като и за ЦСКА. Съжалявам, но трудно намирам оптимизъм и за тях, и за българския футбол. Мога само да си пожелая такъв. Дано калканът да напусне пясъка, да вземе малко кислород, да спре да се задушава, иначе ще изчезне съвсем.

Ивайло Йолчев