Инински: Изпълнихме нашия план!

снимка: БТА/AP

Президентът на Българска федерация бокс Красимир Инински даде специално интервю за bgboxing.org във връзка със завършилото световно първенство за младежи и олимпийска квалификация за девойки в „Арена Армеец”, което предоставяме на вашето внимание:

- Г-н Инински, каква е оценката ви за приключилото световното първенство за младежи?

- Това първенство бе организирано с много труд, усилия и планиране. Оценката за него обаче се дава от Международната боксова асоциация (АИБА) и самите участници. Всеки ме спираше да ме поздравява за организацията на шампионата. С него ние доказахме, че можем да се справим по много добър начин със събитие от толкова висок ранг. Аз съм изключително доволен, че ни бе гласувано такова голямо доверие – да организираме световно, квалификация за младежка олимпиадата, с участието на 96 страни. Още по-доволен съм, че доказахме, че можем да работим и това, което правим, го правим както трябва, на нужното ниво, че и повече. Оправдахме доверието на АИБА и те виждат в наше лице много добър партньор, на който може да се разчита.

- Можем ли да говорим за стабилни български позиции в една от най-влиятелните федерации в МОК, след като за втора поредна година сме домакини на световно първенство (бел.ред. – през 2013-а в к.к. „Албена” бе световното за девойки)?

- Силно се надявам, но аз искам да говоря с действията си и с резултатите на боксьорите на ринга, пък другото неминуемо ще дойде.

- Такова мащабно събитие изисква и много средства. Как успяхте да се справите финансово? Срещнахте ли подкрепа от някои институции?

- Да си призная честно и аз се чудя как успяхме. Но не искам да говорим за средства. Искам да се концентрираме върху това брилянтно състезание, което се получи и което бе оценено от всички.

- Да, но все пак само наемът на зала „Арена Армеец” за тези 10 дни е непосилен за много федерации.

- Това бе поето от министерството на спорта, за което им благодаря. Радваме се, че имаме подкрепата на това ведомство в лицето на министър Георгиева, както и подкрепата на БОК в лицето на Стефка Костадинова.

- Може би единственото притеснително нещо бе липсата на достатъчно зрители.

- Това е разбираемо, тъй като до миналата година в България никога не е имало световно първенство по бокс. Публиката трябва да се научи, че има такива събития. Много малко хора си дават сметка от какво огромно значение беше това първенство – то бе олимпийска квалификация и на практика тук бе събран цветът, бъдещето на този спорт. Все пак в 96 страни се говореше за България, а това не е малко.

- Доволен ли сте от представянето на боксьорите ни на световното?

- Не мога да не съм доволен – два медала, от които единият златен, при толкова голяма конкуренция! Благой Найденов ознаменува страхотното световно с още по-страхотна титла, за което го поздравявам! Ние изпълнихме нашия план! Взехме и повече олимпийски квоти отколкото ни се полагат, така че съм доволен от момчетата. Освен това видях, че имаме потенциал като отбор, с много добри боксьори, с които трябва да се работи. Те трябва да се доусъвършенстват, за да могат да влязат достойно и в мъжкия национален отбор. Смятам, че начинът ни на работа и на мислене в тази насока е много правилен – да работим усилено с подрастващото поколение и винаги да има застъпване на поколенията. А пък моята роля е да задържа тези момчета в бокса и да осмисля живота им. Тъй като аз лично смятам, че съм отговорен за тяхното развитие и за тяхното бъдеще. Тези момчета се лишават от много неща, за да са тук, на ринга и да показват това, което могат.

- Действително видяхме, че боксът е смисълът на живота за една цяла фамилия – имам предвид Илиян Марков и неговите братя, които също тренират бокс. Помагате ли като федерация на подобни семейства?

- Разбира се, помагаме както можем както на Илиян, така и на Орлин Йорданов от Русе, където също са много деца. За тях наистина боксът е начин на живот и ми се ще някой от тях да продължи по пътя на големите шампиони.

- Изгледахте доста срещи от световното. Смятате ли, че България е сред световните сили в бокса въз основа на това, което видяхте?

- Със сигурност сме на ниво, но ще продължаваме и още повече да го вдигаме. Ще се стараем винаги да има конкуренция при нас и ще гледаме постоянно да сме едни от първите, ако не и най-добрите.

- Какво ще направите тогава, за да покачите нивото на женското направление в бокса ни?

- Формулата е една и съща – работа, работа и пак работа. Не можем да задължим клубовете да развиват и женско направление, но ще търсим начини да възбудим техния интерес.

- Говорихте с шефовете на АИБА и за професионалните серии, които ще стартират през есента. Какво можем да очакваме за тях?

- Ние следваме правилата и новите идеи на АИБА и смятам, че в тези серии ще има огромно бъдеще, повече работа и за треньорите, и за боксьорите. Силно се надявам да се развиваме и в това направление. Имаме вече подписани договори с 4-има от нашите боксьори. Ще участваме дейно във всички кандидатури за домакинства, защото това е начинът. Вече подадохме документи за домакинство на европейската олимпийска квалификация за Рио де Жанейро 2016, след като получих подкрепата и на министър Георгиева, и на премиера Орешарски. Това ще е огромно събитие за България.

- Смятате ли, че някои от нашите младежи, които видяхме на световното, ще успеят да се преборят за квоти и за Рио на една такава домашна квалификация?

- Каквото покажат на ринга, това ще е. В бокса лесно няма и оттук насетне ще им става още по-трудно. Но бъдещето е пред тях и те трябва да се доказват.