Имат ли младежите шансове за Европейското първенство?

снимка: БГНЕС

Младежкият национален отбор на България загуби драматично с 0:1 гостуването си на считания за фаворит в нашата група 5 тим на Дания. „Червеният динамит“ удари „лъвовете“ с гол в 71-ата минута на Хюлсагер от положение, в което останаха съмнения за засада.

Сравнително равностойният двубой приключи с успех на домакините, като трябва да признаем, че въпреки че не ни превъзхождаха значително, създадоха по-чистите положения. Така България записа втора загуба в петия си мач от квалификациите за Евро 2017 и остава с актив от 9 точки.

Дания има четири от два изиграни двубоя, след като започна кампанията си с разочароващо равенство 0:0 като домакин на Уелс. Британците пък са със 7 пункта от три мача и към момента са трети в класирането, а България продължава да води с равен брой точки с Румъния, които обаче са ги събрали от четири срещи.

Има ли надежда за класиране на Евро 2017? Има разбира се, защото програмата до края на квалификационния цикъл е благоприятна за възпитаниците на Антони Здравков. За тях приключиха най-тежките гостувания и оттук нататък им предстоят домакинства на по-сериозните отбори в групата – Дания, Уелс и Румъния, а визитите са на изявените аутсайдери Армения и Люксембург.

За Европейското първенство за младежи до 21-годишна възраст се класират победителите в деветте квалификационни групи, както и най-добрите четири отбора, завършили на втора позиция в своите секции. В класацията на отборите на второ място се считат само точките, спечелени срещу тимовете на първо, трето, четвърто и пето място.

Изключват се резултатите срещу най-слабите отбори, защото деветте квалификационни групи се са с равен брой участници – седем са с по шест тима, а две са с по пет.