Имаме европейска шампионка по тласкане на гюле

Българска спортистка ни донесе страхотна радост навръх Националния празник 3 март вчера! Радослава Мавродиева спечели европейската титла в тласкането на гюле на шапионата на Стария континент по лека атлетика в зала в Глазгоу. Възпитаничката на Валентина Желязкова постигна най-големия успех в кариерата си с личен рекорд от 19.12 метра попълни колекцията си от медали от континентални форуми в зала. Радослава беше втора в Белград преди две години и трета в Прага преди четири.

Българката изпревари само с един сантиметър голямата фаворитка за титлата Кристина Шваниц (Германия), която остана втора с 19.11 мера. Бронзовото отличие заслужи двукратната европейска шампионка в зала Анита Мартон (Унгария) с 19.00 метра.

Мавродиева започна с 18.74 метра и поведе класирането, след това последваха опити от 18.49 м и 18.60 м. Междувременно Шваниц поведе с опит от 19.11 м, а Мартон постигна 19.00 м и измести българката от втората позиция. Тогава нашата състезателка нанесе удара си – първо си върна второто място с 19.01 м в четвърти опит, а в петия излезе начело с 19.12 м. В последния си шести опит, когато вече нямаше кой да я измести от първото място, Мавродиева постигна 18.96 м.

Вчера Тихомир Иванов остана на крачка от медалите в скока на височина. Възпитаникът на Георги Гетов завърши четвърти на второ поредно европейско в зала, след като зае същата позиция и в Белград преди две години. 24-годишният плевенчанин раздели четвъртата позиция с представителя на Великобритания Крис Бейкър с по 2.22 метра. Малко не му достигна да преодолее 2.26, след като летвата падаше при минимален контакт с тялото му. вропейската титла спечели ексцентричният италианец Джанмарко Тамбери, който триумфира с изравнен най-добър резултат в Европа за сезона от 2.32 метра.