Илиян Мицански пред Sporta.bg: Пелето ме излъга, че ще играя, а не ми дадоха шанс дори да покажа колко съм слаб

галерия:

След 7 години бившият национал Илиян Мицански отново ще играе в Полша. Той подписа договор с Корона Киелце, където изкара шест месеца и през 2007-а. Довечера отборът му гостува на Висла Краков в първия пролетен кръг от местния шампионат. Последната половин година Мицански бе в Левски, но не получи шанс за изява и разтрогна договора си. Той си тръгна обиден от "Герена" и обеща да разкрие подробности. Направи го в ексклузивно интервюм - само и единствено за Sporta.bg

- Илияне, защо избра Корона, с какво офертата на този отбор беше по-добра от другите?

- Още през лятото исках да се върна в Полша. Тогава обаче не стана. Сега имах няколко оферти и след разговора, който проведох с президента и треньора на Корона, реших че това е най-добрият вариант за мен.

- Имаше ли вариант за останеш в България?

- Не съм говорил с никого, но и да ми се бяха обадили нямаше да има смисъл. След всичко, което се случи в Левски беше изключено да продължа да играя в България.

4163350

- Звучиш разочарован, какво всъщност се случи в Левски?

- Всеки на моето място, би бил доста разочарован. Бях тотално излъган от хората, които работеха в клуба! Аз съм свикнал да казвам нещата, без да шикалкавя. А не като някои, които като си тръгнат от Левски или ЦСКА, всичко е по мило, по драго, без значение, какви унижения са били принудени да изтърпят. Винаги нищо не е станало, всичко е хубаво, продължаваме напред и бързо се скриват.

- Кой и за какво те излъга на Герена?

- Не става въпрос за пари. След 12-13 години в Европа, на всеки трябва да му е ясно, че не подписах с Левски, за да забогатея. Претърпях контузия, направих операция. Почти всички отбори от България ми звъняха, с изключение на Лудогорец. Избрах Левски заради един човек - Пелето (б. а. - Станислав Ангелов). Просто повярвах на него повече отколкото на всички други, които ми се обадиха. Проведохме около 10 разговора, в които непрекъснато ми беше обещавано, че ще получа десетина мача за изява. Говорим за пълни мачове, в които да вляза във форма. Бях излъган! За съжаление има и такива хора. За мен това ще ми остане като обеца на ухото. Аз по принцип знаех, че няма смисъл да вярвам на никой в България и ще се върна за максимум шест месеца или една година. Целта беше да получа шанс, да играя добре, а след това и аз и Левски да сме доволни.

- А с треньора Люпко Петрович в какви отношения бяхте, може би той не е искал да разчита на теб?

- Треньорите в Левски са като повечето треньори в България за съжаление. Каквито са ни ръководителите, такива са ни треньорите и накрая стигаме до положението, че такива са ни и футболисте в крайна сметка. Вижда се колко работят нашите специалисти и шефове, колко играчи излизат и какво правят в чужбина. Преди дни дадох интервю за най-големия полски вестник и журналистът ме попита как така преди 15 години имахте такива футболисти, а в момента ви няма на картата...

- Какво му отговори?

- Казах си мнението и мисля, че хората го виждат. В България с младите не се работи правилно. Познавам почти всички полски футболисти, както и тези в България. Знам къде са българските играчи на по 28-29 години и знам поляците къде са - в Монако, в Оксер, в ПСЖ, в Англия, в Сампдория, да не говорим за Бундеслигата. Така че всеки може да си направи извода къде е грешката. Със сигурност не идва от футболистите. Когато подписах с Левски съм на 90 процента сигурен, че Люпко Петрович въобще не знаеше за моето пристигане на Герена. Очевидно беше. Вече съм на 30 и усещам нещата малко или много. След два-три дни видях как треньорът заспива на разбора. Неща, който ме шокираха и още тогава знаех, че трябва да изтъпря максимум до зимата и да изчезвам.

- Получи ли някакво обяснение защо не играеш, дори в момента, когато конкуретът ти в атака Адениджи в продължения на 7-8 мача не беше вкарвал?

- Това беше едно от нещата, който най-много ме обиди. Нямам нищо против нито един футболист, винаги съм уважавал съотборниците си. Но е тъжно, че дори в моментите когато не се представяхме добре и не вкарвахме голове, пак влизах за по някакви си 10-15 минути. За мен това е ненормално. След мача с Монтана дадох едно интервю. На другия ден журналистът дойде да ми се извинява и да ме пита дали не ми е направил проблем. Обаждали са му се защо пише, че Мицански иска да играе, а Левски е клуб, в който не може да се говори. После Пелето ме скастри, че съм говорил и че само той решава кога да давам изявления пред медиите. Казах му, че се е объркал. Именно тогава моите проблеми станаха по-големи. Никой няма право да ми казва с кого да говоря в България. Може да издава забрани на някои 18-годишни момчета, но не и на мен със сигурност.

4163590

- Не е тайна, че преди да подпишеш с Левски към теб имаше сериозен интерес от ЦСКА и Берое. Не съжаляваш ли, че не избра един от тези варианти?

- Това си е мое решение. Както се казва аз съм си поел кръста. За съжаление не сме безгрешни като хора. Най-важното е, че след тези шест месеца съм здрав и готов отново да играя футбол. А въпреки че не получих шанс на Герена, си намерих отбор в по-добро първенство. Това говори, че хората в Полша ме уважават. Независимо от големия страх, който имаха от факта, че не съм играл нито един мач от първата минута, те ми повярваха и ме привлякоха. Не може да се каже, че съжалалявам за избора си. Не се знае как щяха да се стекат нещата и в другите отбори. В България уважението към футболистите го няма. Това е самата истина. Страшно ми е кофти, че у нас на мода са подмазвачите и послушниците и се радваме на чужденците все едно са Меси и Роналдо. А те половината не могат да спират топката и даже във Вихрен няма да ги взема.

- Преди време каза, че контузията, заради която не успя да се наложиш в Корея, не е толкова тежка, но е неприятна и дори шест месеца не игра. Сега как си?

- Да чукна на дърво, всичко е ок. Умишлено направих операцията в Германия и останах там на рехабилитация два месеца. Исках да мога да се прибера и да съм готов от лятото дори за първенство като българското. Не успях обаче дори да покажа колко съм слаб, както тръдяха някои хора. Не получих шанс.

4163593

- Появи се информация, че си отказал доста примамлива оферта от Иран, ще разкажеш ли повече?

- Понякога има такива оферти, които за някой са странни. В момента тази оферта не стои на дневен ред, въпреки че беше финансово много по-добра отколкото тази в Полша. Аз просто имам нужда да играя футбол в добро първенство и това натежа.

- Иран звучи доста стряскащо, колко пари трябва да ти дадат, за да отидеш там?

- И на мен ми звучеше стряскащо като го чух за пръв път. Не е нито Катар, нито Дубай, но щом се стигна до там да ми звъни консула, значи са имали желание хората. На тези пари мисля, че 90 процента от българските футболсти не биха се замислили. Няма да казвам колко пъти са ми се обаждали, това е без значение.

- Вярваш ли, че националният селекционер Петър Хубчев може пак да отлепи ютията, както казваше Любо Пенев?

- Любо Пенев беше един от хората, които съживи отбора. Отстрани обаче има хора, които много "разбират" от футбол и затова сме на това дередже. Трудна работа, всеки иска най-доброто за България и дано да се получат нещата.

4163591

- В Полша си изиграл едни от най-добрите си мачове, какъв град е Киелце и какво може да се прави там извън тренировките?

- Много е различно от престоя ми преди 10-11 години. В коридора на стадиона видях една моя снимка. 2007-а съм играл тук, ако не се лъжа, пред чисто нов пълен стадион. Казват, че града се е променил. Аз съм от 5-6 дни тук, стоя у дома на топло и не мърдам, защото е минус 10 градуса. Още не съм видял за какво става въпрос. Аз в Полша съм си като в България.

- Отборът ти е на 9-о място, какво се иска от вас да постигнете до края на първеството?

- Целта е да влезем сред първите осем, които ще играят плейоф за титлата. По този начин ще спечелим повече бонуси от тв права. Това ще даде ситурност на тима и за следващата година. Изпълнима цел, а и хубавото е, че довечера в Краков срещу Висла ще дойдат 15-20 000 души. Така ще се се събудя и ще мога играя футбол. Последните шест месеца пред 200-300 души имах чувството, че съм на тренировка.

ПОЗОВАВАНЕТО НА ПЪРВОИЗТОЧНИКА НА ИНТЕРВЮТО – SPORTA.BG - Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!