Илиана Раева: Сбъдна се моя мечта, златото е за всиччки българи

Президентът на БФХГ Илиана Раева беше изключително развълнувана и много щастлива от спечелената титла на пет обръча от българския ансамбъл на световното първенство по художествена гимнастика, което завърши снощи в София.

"Златен завършек на това толкова драматично и изпълнено с емоции състезание. Нашите красавици и героини успяха след тежкия за тях ден, но не и за българската гимнастика, защото те са първите, извоювали квота за олимпийските игри. В една много тежка конкуренция успаха да спечелят златен медал. Всички медалистки в днешните финали допуснаха грешки, но вълнението е огромно. Битката вече не е като едно време само с един отбор, затова може би ние и нашите съперници допускаме грешки", каза Раева.

"Най-високата оценка, която постигнаха от всички, показа, че нашите момичета са най-силни. Много съм щастлива и доволна. Художествената гимнастика се намира на съвсем различно място в своето развитие. Ние сме сред най-силните в света. Много съм щастлива за сребърните медали в индивидуалното и за двата медала на ансамбъла. Имаме пълен комплект от медали - златен, сребърен и бронзов. Следващия път повече. Стъпка по стъпка към мечтаната звездичка, която си имаме всички. Правим си изводите и анализите и продължаваме напред още по-силни и по мотивирани", добави Илиана Раева.

"Казах им, че няма да стоя при тях зад кулисите, защото ще спечелят златен медал и ще станат световни шампионки. Отидох да им гледам титлата отгоре. Президентът Радев е имал ден на отворените врати. Когато той дойде, момичетата вече се загряваха. Тръгна си по-рано, защото имаше ангажименти", заяви Раева по повод появата на държавния глава Румен Радев в "Арена Армеец".

"Този златен медал е за абсолютно всички българи, но нека да е и за тези хора, които посетиха залата. На уникалната им треньорка Весела Димитрова, която обича да рискува. И на тях самите, разбира се. Нека да е за всички. Много голяма конкуренцията. Границите на нашия спорт стават все по-големи и по-широки. Мисля, че това ще е още по-голям стимул. Още снощи направихме с Весела Димитрова нашите анализи. Тя вече ми говореше за след това. Позволявам си да заявя, че съм страшно щастлива. Имаме вече идеи за новите съчетания, които ще бъдат на пет топки, както и на обръчи и бухалки. Засега са тайна, дори момичетата не ги знаят. Когато дойдете на първото контролно ще ги видите. Има невероятни идеи. Момичетата са по-мотивирани от всякога. Това беше уникален завършек. Имам чувството, че имам криле в момента", каза още Илиана Раева.

Тя коментира и осъществената си идея всички световни шампионки на България да пристигнат в София на шампионата.

"Което си мечтаех се случи. Дойдоха всички световни шампионки. Те успяха, много е тежко. Искам да ви кажа, че новите ни световни шампионки са още едни бебета. Грешките, които допуснаха са от липса на рутина, не от липса на тренировки. Още малко време им трябва, което те ще имат до олимпийските игри. Беше много полезно за нас това световно първенство, получихме много добра оценка. Имахме много сериозна подкрепа от страна на институциите. От страна на премиера Борисов, на президента Радев, на министър Кралев. Даде ни се зелена светлина да кандидатстваме да ново Световно първенство", добави президентът на БФХГ.