Играчите може да бойкотират Мондиал 2022

снимка: БТА/AP

Футболистите от националните отбори, които ще се класират за Световното първенство в Катар през 2022-ра година, може да бойкотират провеждането на Мондиала в азиатската държава заради високите температури.

Между месеци май и септември температурите в Катар стигат до 40 градуса и ако от ФИФА решат турнира да се проведе през лятото, играчите може да бойкотират. Това обяви генералният секретар на Съюза на професионалните футболисти ФИФПро Тео ван Сегелен.

„Ще вземем всички необходими мерки, няма да позволим играчите да бъдат изложени на риск за здравето си. Температури от този порядък не са нормални за футбол. Спонсорите са необходими за футбола, но не те са приоритет номер 1. Надявам се ФИФА да не игнорира лекарските съвети и да не назначи Мондиал 2022 за лятото“, коментира пред ВВС Ван Сегелен.

Засега няма официално насрочена дата за Световното първенство в Катар, като има два варианта – то да се проведе през януари и февруари или през ноември и декемви, за да се избегнат 40-градусовите жеги през лятото.

През януари и февруари същата година обаче са насрочени Зимните Олимпийски игри и няма да е нормално по това време да има и Световно първенство. Логично остава вариантът Мондиал 2022 да се проведе преди Коледа.