И Иран си има звезда - отборният дух

снимка: БТА/AP

Португалският национален селекционер на Иран Карлош Кейрош заяви, че отборният дух ще бъде водещ в мача с Нигерия в понеделник. Според португалеца, Нигерия е отбор, който е пълен със звезди и е фаворит в тази среща. "Ще бъде много труден мач за нас, но звездата ни е отборният дух, който не ни липсва, заяви Кейрош.

Иран е на своето четвърто Световно първенство по футбол, но неизменно приключва участието си в груповата фаза. Отгоре на това, те имат едва една победа- през 1998-а година с 2:1 над САЩ, но тогава в състава им са звезди като Али Даеи, Карим Багери и Мехми Махдавикия. За разлика от тогава, сегашните футболисти не могат да се похвалят със сериозен опит от водещите европейски първенства.

Капитанът на отбора Джавад Некунам има познания от престоя си в испанския Осасуна, но в момента е играч на отбора на СК Кувейт от малкото емирство от Персийския залив. Самият той в момента е втори след Али Даеи с най-много мачове за националния отбор, но признава, че опитните играчи в състава липсват.

"За нас е добре, че няма напрежение върху отбора или не сме натоварени с големи очаквания. Аз имам една мечта- да си тръгнем от Световното първенство с високо вдигнати глави, коментира 33-годишният Некунам. На 21-и юни те ще играят с Аржентина в Бело Оризонте, а четири дни по-късно се изправят и срещу Босна и Херцеговина в другите си два мача от групата. Иначе от гледна точка на финансите, футболистите са мотивирани.

Те ще получат по 10 хиляди долара за всяка победа на световното, а по 102 500 долара ще се паднат на всеки, ако Иран спечели Световното първенство. Иранците не бяха съгласни на този тип премиране, но в крайна сметка се съгласиха. Подобен проблем имаха и миналата година преди началото на подгряващия турнир за Купата на конфедерациите, пак в Бразилия, посочва БТА.