Хоукинс на крачка от максимум при нова победа в София

снимка: Monique Limbos

Полуфиналистът от миналогодишното издание на РТС Victoria Bulgaria Open Бари Хоукинс преодоля второто си препятствие в зала „Универсиада“, като елиминира след 4:0 Матю Стивънс в един от най-разнообразните и атрактивни двубои в съботния снукър ден.

Ястреба демонстрира великолепна тактическа грамотност при дългата размяна на сейфти удари в първите два фрейма, а след това се прояви като отличен реализатор, като дори имаше шанс да направи максимален брейк, но походът му към съвършенството приключи на 96-ата точка.

Все пак, Хоукинс продължава да бъде един от най-солидно представящите се фаворити за титлата, а шансовете му за ново участие поне на полуфинал се покачиха след отпадането на шампиона от 2013-та Джон Хигинс и финалиста Нийл Робъртсън.

Двубоят между двамата още от първия фрейм индикира, че ще предложи качествена сейфти битка, за сметка на по-малко големи точкови серии. Стивънс имаше инициативата преди на масата да останат само цветните топки, но Хоукинс отказа да се предаде и успя да се справи с напрежението, за да поведе с 1:0.

Ястреба и Стивънс продължиха тактическия дуел във втория фрейм, който продължи 40 минути и достави удоволствие на зрителите с отличните сейфти удари и интригата до последната Черна. Стивънс имаше аванс в резултата, така че Хоукинс се нуждаеше от всичките цветове, след като двамата с минимални серии се отърваха от Червените. В крайна сметка финалистът от „Крусибъл“ през 2013-та година отново надделя и реализира последния цвят, за да спечели драматичната партия – 2:0.

Третият фрейм трая само 15 минути и не предложи подобно зрелище, като Хоукинс с две визити за по около 25 точки успя да спечели и да си подсигури прогреса за следващата фаза.

Ястреба получи изгоден шанс да приключи четвъртия фрейм още с първата си визита след традиционните сейфти удари след разбиването на Червените. Пред него дори се откри възможността да се пробва да реализира максимален брейк, което моментално привлече погледите на българската публика в зала „Универсиада“.

Секунди преди това Джъд Тръмп с неуспешен опит за максимум бе победил Джон Хигинс, като повечето фенове не напуснаха залата, виждайки опцията за 147 пред безпогрешния към момента Хоукинс. Ястреба обаче бе изправен пред трудна задача, защото две от Червените бяха близо до борда, а и не успя да се пласира добре за 13-ата, което прекрати серията му на 96 точки.