Грузинец със злато и уникално постижение в най-тежката категория в щангите

снимка: БГНЕС/EPA

Грузинецът Лаша Талахадзе спечели олимпийското злато в категория над 105 кг във вдигането на тежести, като постигна световен рекорд в двубоя от 473 кг. Той вдигна 215 кг в изхвърлянето и подобри световния рекорд в това движение. Резултатът му във второто движение остана 258 кг, който му помогна за рекорда в двубоя.

Веднага след него олимпийският шампион от Лондон Бехдад Салимикордасиаби подобри отново рекорда в това движение, изхвърляйки 216. Но Салимикордасиаби направи нула във второто движение и отпадна по най-куриозния начин, проваляйки се три пъти на 245 кг. Така той стана първият щангист, който е направил световен рекорд, но в същото време е и дисквалифициран.

Гор Минасян от Армения се нареди на 2-а позиция с двубой от 451 кг (210 кг + 241 кг). Третото място отново е за грузинец- Иракли Турманидзе с 448 (207 + 241).

Талахадзе, който е Европейски шампион от тази година и Световен от миналата, тотално доминираше в състезанието и накрая си позволи да излезе само за световен рекорд, след като още след втория опит беше ясно, че печели олимпийската титла.