Гришо взе скалпа на самурай за старт на новия сезон

Нашият Григор Димитров не бе безупречен, но стори достатъчно, за да елиминира Йошихито Нишиока в първия кръг в Бризбън и да стартира сезона с победа 6-3 6-4. Българинът имаше и силни, и слаби моменти, но като цяло бе по-добрият тенисист на корта, контролираше повечето разигравания, записа повече уинъри и заслужено продължава към осминафиналите, където очаква Джон Милман или Тенис Сандгрен.

Ключово за успеха на българина бе това, че съумя да покаже търпеливост и устойчива психика в напрегнатите моменти, спасявайки шест от седемте брейкбола, пред които бе изправен.

В първите минути на срещата Григор не можеше да разчита особено много на сервиса си. В първите седем точки първият начален удар влезе едва два пъти, като и двата пъти видяхме асове. Стигна се до 40-40, а непредизвикана грешка от форхенд даде брейкбол на противника му. Тук първият сервис влезе и опасността бе избегната за момент, но не за дълго – този път грешката бе от бекхенд и Нишиока получи втори шанс. Българинът бе търпелив и отново се спаси, благодарение на мрежа от противника. Хубав минаващ удар донесе трети шанс за пробив на Нишиока, но и той бе отразен – с ас. Трябваше да се мине през още един дюс, но в крайна сметка Димитров завори подаването си осем минути след началото.

Японецът се нуждаеше само от минута, за да запише чист сервис гейм, преди отново да постави под напрежение първата ни ракета. Нова двойна грешка доведе до 30-30, а процентът на вкаран първи сервис кръжеше около 50. Точка по-късно трета двойна грешка в мача означаваше дюс. Асовете на Григор станаха 5, но само за да може секунди по-късно двойните да станат 4 и отново да се стигне до равенство. Непредизвикана грешка от наглед удобна позиция предостави нов брейкбол на Нишиока, но първият начален удар влезе и опасността отново се размина. Форхендът обаче също не работеше на желаното ниво и топката се озова в мрежата – пета възможност за пробив за Йошихито в мача. Последва енергично разиграване от 32 удара, в което българинът бе по-стабилен и резултатът от 40-40 бе възобновен. Следващите две точки бяха на актива на Димитров, който поведе с 2-1.

Време бе и Григор да създаде проблеми от посрещане. Изостана с 15-40, след което намали малко риска при ретурите и успя да влезе в няколко разигравания. Световният №19 бе много стабилен и търпелив в тях, а съперникът му се пропука и често намираше мрежата или изпращаше топката в аут. Стигна се до първи брейкбол, а непредизвикана грешка доведе до първия пробив в мача – 3-1.

Уверената игра на Нишиока от началото на мача вече бе мит, докато Димитров стоеше все по-добре на корта и ръководеше по-голямата част от разиграванията. Брейкът бе затвърден бързо на 0, а впоследствие японецът трябваше да се измъква от 0-30, но съумя да го стори.

Следващите някоко гейма бяха по-скоро рутинни и скоро шестият в схемата получи право да сервира за сета. Направи го по категоричен начин. Гейм на 0, завършен с ас и 6-3.

Първите няколко гейма на втората част бяха безпроблемни за сервиращите, но при 1-2 Димитров се оказа в сложна ситуация. Поведе с 40-15, но допусна моментен спад в концентрацията и се стигна до дюс. Нишиока изкара късмет и в следващото разиграване мрежата му помогна, правейки топката неспасяема за българина – брейкбол. Григор обаче бе безупречен в следващите точки и се измъкна.

В последвалото си подаване световният №75 допусна няколко неочаквани непредизвикани грешки и изведнъж бе изправен пред две поредни точки за пробив. Още при първата бе преодолян – 3-2.

Нишиока се срина, докато Григор продължаваше да поддържа добро ниво и при 4-2 се стигна до нови три шанса за пробив за Димитров. Отново още първата бе материализирана. Сервирайки за победата първата ракета на България изигра най-слабия си гейм, като двойните грешки се завърнаха в играта му, придружени от непредизвикани и бе пробит на 15.

При 5-4 шампионът от 2017 г. си изработи два мачбола, но Нишиока бе окрилен от реализирания пробив и успя да отрази и двете възможности. При третия си шанс обаче Григор Димиров възтържествува – 6-3 6-4.