Гришо укроти 2-метров чех на старта в Букурещ

снимка: Guliver/Getty Images

Григор Димитров започна успешно турнира от сериите АТР 250 в Букурещ с победа 7:6 (5), 6:2 срещу 79-ия в световната ранглиста Иржи Весели от Чехия. Гришо не изигра особено впечатляващ двубой, но направи всичко, което му бе необходимо, за да сломи съпротивата на 198-сантиметровия си опонент.

Първият сет премина под диктовката на сервиращия, като в тайбрека българският ас в тениса трябваше да прави обрат, за да спечели и съответно да поведе в резултата. При петата си възможност за пробив, дошла в първия гейм на втората част, Гришо вече стигна до така желания брейк, за да натрупа решителен аванс. Пробив номер 2 дойде в седмия гейм, като в този момент вече Димитров нямаше как да изпусне контрола над мача, предвид и далеч по-голямата си класа.

Григор направи 8 аса срещу 5 на Весели, който също така се отчете с една двойна грешка от сервис. Като цяло въпреки по-високия си ръст чехът имаше по-слабо подаване от Димитров – 75 на 67 процента, а роденият в Хасково тенисист завърши и с по-добър ретур.

Следващият опонент на Гришо ще бъде Сергей Стаховски, който по-рано днес в три сета елиминира Карлос Берлок.

Първи сет

Гришо взе първия си сервис гейм, но съперникът му демонстрира доста по-добра кондиция на ретур, отколкото самия Димитров, когато трябваше да посреща подаване на Весели. Чехът по-бързо спечели при своето сервиране и намекна, че високият му ръст – съответно стабилният сервис – ще бъде основното му оръжие срещу българина.

Димитров трябваше да отразява точка за пробив при 2:2, но все пак се справи отлично със задачата си, разчитайки на солидния си сервис. След това Гришо постави под напрежение Весели със серия добри ретури, но при едно излизане на мрежата на българина, съперникът му направи феноменален минаващ удар.

Гришо взе лесно седмия гейм и поведе с 4:3, но след това също толкова категорично Весели изравни за пореден път на 4:4 и оправда очакванията мачът да се развие без много пробиви. При 5:5 Гришо спечели и шестото си подаване, с което първи стигна до възможност за успех в сета. Въпреки че наистина имаше няколко шанса да го направи, в крайна сметка Весели вкара мача в тайбрек - 6:6.

Гришо първи допусна мини-пробив при 1:2, но след това осъществи обрат и с великолепен ретур-уинър по диагонала поведе с 6:5, след което се възполва от грешка на Весели, за да вземе първия сет - 7:6 (5).

Втори сет

При петия си шанс за пробив в мача Гришо най-накрая успя да спечели при подаване на съперника си. Той моментално защити брейка си с убедителен сервис-гейм за 2:0. Българинът започна да играе по-освободено и с по-разнообразни отигравания, които му позволяваха да държи напрежението у Весели.

С осмия си ас в мача Гришо поведе с 3:1, след което двамата съперници си размениха по още един убедителен сервис-гейм, за да се стигне до 4:2. Седмият гейм се оказа ключов, защото Григор тотално отчая опонента си, повеждайки с 0-40, като в крайна сметка стигна до втори пробив и на практика си подсигури победата.

След това при подаването си Димитров не допусна изненада и елиминира Весели след 1:22 часа игра и победа 7:6 (5), 6:2.