Пиронкова спря черна серия с разгромна победа в Бирмингам

снимка: БТА

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова започна с победа сезона на любимата си трева. Това се случи на турнира в Бирмингам (Англия) с награден фонд 235 000 долара, а в първия кръг Цвети се справи със съпротивата на 19-годишната американка Лорън Дейвис след категоричен успех с 6:2, 6:1.

 

Така 25-годишната пловдивчанка сложи край на черната си серия от пет поредни загуби, като последната ѝ победа преди днешния мач датираше от края на април на турнира в Маракеш (Мароко).

 

Иначе победата над Лорън Дейвис бе едва четвърта за българката през този сезон от общо 17 изиграни мача.

 

Благодарение на този успех Пиронкова си осигури 15 точки за световната ранглиста и 1420 долара от наградния фонд, а във втория кръг ще се изправи срещу поставената под номер 3 в основната схема на турнира Сорана Кърстя (Румъния).

 

Цвети влезе в мача много силно, като сервираше много добре и на няколко пъти стигна до възможности за пробив в подаването на Лорън Дейвис. Двете тенисистки си размениха по два гейма, след което Пиронкова поведе с 3:2, а в шестия гейм проби съперничката си, за да дръпне с 4:2. Последва гейм на нула за Цвети, след което тя отново проби американката, повеждайки с 1:0 в сетовете.

 

Пиронкова пренесе набраната инерция от първата и в началото на втората част и след два пробива поведе с 4:0, с което до голяма степен предреши изхода на двубоя. Лорън Дейвис спря серията от осем поредни гейма на българката за 4:1, но това бе всичко за нея в мача, защото Цвети взе и следващите два гейма, с които оформи разгромната си победа - 6:2, 6:1.