Григор Димитров откри клей сезона с победен обрат

галерия:

Григор Димитров даде победен старт на сезона на клей, преодолявайки Пиер-Юг Ербер с 3-6 6-2 6-4 в мач от втори кръг на Мастърса в Монте Карло. Първата ни ракета изигра слаб първи сет, в който направи недопустимо много грешки, които обаче донякъде бяха оправдани, имайки предвид, че срещата му е първата официална на червено за 2018. Все пак топ тенисистът ни намери печелившия си тенис след това и напълно промени ситуацията на корта.

В трети кръг Григор играе с Алберт Рамос-Виньолас или Филип Колрайбер.

Димитров влезе добре в мача и не отпусна точка в първото си подаване. В третия гейм обаче бързо разсея доброто първоначално впечатление, като първият му сервис изчезна и дойде и първата двойна грешка. Частта стигна до дюс, а заради нова двойна грешка първата ни ракета се изправи пред брейкбол, на който пропусна форхенд по обратния диагонал – 1-2.

Французинът усети, че опонентът му е напрегнат и затвърди, стараейки се да влиза в максимално дълги разигравания и така да провокира пропуски на Григор. Добрата новина за топ тенисиста ни бе, че поне за кратко ударите му започнаха да влизат и спря да подарява точки, но това не стигаше да навакса пасива – 3-4.

При 3-5 Димитров сервираше за оставане в сета и изостана 15-40 след серия от непредизвикани грешки, а на първия сетбол се позиционира грешно и изкара в аут форхенд с рамката – 3-6.

Григор заслужи първия си брейкбол в мача, след като при 30-30 в третия гейм от втория сет игра ретур в краката на втори сервис, с който не остави шанс на Ербер. Световният №82 обаче включи в играта си компонент, в който е сигурен – излизанията на мрежата. Френският тенисист отрази точката за пробив, а после и още една, преди да се измъкне – 2-1.

В петия гейм първата ни ракета притисна отново съперника си и дръпна 15-40, а на първия брейкбол удържа на бекхенд дуел по диагонала и проби – 3-2. След това осъществи и контрол над сета, затвърждавайки за 4-2. Точка по точка Григор намери играта си и стигна до два поредни скрити сетбола, материализирайки втория за 5-2. При този резултат подаваше за изравняване на сетовете и изпълни задачата си.

След четири изиграни гейма в третия сет подаващите доминираха. С два феноменални минаващи удара в петата част Григор дръпна 0-30. Българинът си гарантира точка за пробив – 30-40, но Ербер го изненада със сервис-мрежа и изравни 40-40. Частта премина още няколко пъти през дюс, преди световният №5 отново да стигне до брейкбол и със серия от дълбоки и мощни форхенди да не остави опция пред французина – 3-2.

Димитров не успя да затвърди, но с нов брейк отново излезе напред в резултата – 4-3. После взе поправителния и най-накрая започна да чисти линиите от форхенд. Последната дума в двубоя имаше ракетата на Григор, който не показа колебание – 6-4.