Григор Димитров мина успешно през първия кръг в Рим

снимка: БТА/AP

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна успешно кампанията си на силния турнир по тенис в Рим с победа в два сета в първия кръг срещу поляка Йежи Янович - 6:3, 7:6 (4).

Гришо не срещна сериозна съпротива в първата част и я спечели рутинно, като му бе достатъчен само един пробив. Вторият сет обаче се проточи около 45 минути и българинът се нуждаеше от тайбрек, за да наложи превъзходството си.

Въпреки очевидната разлика в класите, тактическите умения и амбициите, мощните сервиси на огромния поляк го спасяваха в ключови моменти, но той на два пъти се пропука в тайбрека и Григор се поздрави със заслужена победа.

Гришо се класира на полуфинал миналата година в Рим и сега трябва да преследва идентичен резултат, за да защити точките си. Следващият съперник на десетия поставен в схемата българин ще бъде излъчен утре в мача между Фабио Фонини и Стийв Джонсън.

Към днешна дата Григор Димитров запазва 11-та позиция в класацията на АТР (можете да научите повече за разместванията в нея НА ТОЗИ ЛИНК).

Припомняме, че през изминалия уикенд Гришо отпадна на четвъртфинал от Рафаел Надал на Мастърс-а в Мадрид, като в последствие Матадора загуби финала срещу Анди Мъри (подробности вижте НА ТОЗИ ЛИНК).

Първи сет

1-0 - Полякът направи само една точка в гейма, макар тя да дойде с великолепен минаващ удар по правата от бекхенд. Гришо обаче контролираше напълно подаването си и с лекота поведе.

1-1 - Григор нямаше шансове да противодейства на мощните начални удари на над 2-метровия си съперник и отстъпи категорично на нула.

2-1 - Димитров отново нямаше проблем да спечели сервис-гейма си, като единствено му поради една точка с двойна грешка.

2-2 - Най-красивият гейм до момента между двамата. За съжаление усилията на Гришо не се увенчаха с успех, но той спечели първите си разигравания при посрещане на сервис, като едно от тях за 40-30 бе особено качествено. Димитров се защити атрактивно от мощен смач на Янович, след което с остър слайс го принуди да прати топката в мрежата.

3-2 - Гришо обърна от 0-30, за да поведе отново в резултата, като се възползва и от две непредизвикани грешки на поляка (бекхенди в аут от основната линия), а при едно от разиграванията отново демонстрира превъзходството си при игра на мрежата и с отличен бекхенд по обратния диагонал изравни на 30-30.

4-2 - Димитров за първи път в двубоя стигна до възможност за пробив, и то тройна, след като отново омагьоса публиката с великолепно изпълнение на "пуснат" къс бекхенд, с който матира противника си. Янович с две отлични отигравания намали на 30-40, но пък направи и двойна грешка, за да подари гейма на Гришо.

5-2 - Гришо не загуби време в затвърждаване на пробива си и не позволи на Янович да спечели нито едно разиграване в седмия гейм, като грешките от основна линия на поляка отново затвърдиха изоставането му в двубоя.

5-3 - Янович остана в сета със спечелване на следващото си подаване, но Гришо успя да покаже завидна техника с два страхотни минаващи удара.

6-3 - Подаръците на поляка продължиха и в следващия гейм, като Григор забави малко спечелването на първия сет заради третата си двойна грешка, но все пак свърши работата си за 32 минути игра.

Втори сет

0-1 - За първи път в мача гейм стигна до два дюса, като Янович демонстрираше все повече колебания в представянето си, но дори сервисът му започваше да му изневерява. Все пак, полякът рядко изпълняваше начален удар с по-малко от 200 км/ч и с няколко подобни изпълнения неутрализира шанса за пробив на Гришо и поведе.

1-1 - Димитров не показа колебания в своето подаване, въпреки че изпусна шанса да започне сета с пробив и сравнително бързо изравни резултата.

1-2 - Гришо отново доведе сервис-гейма на противника си до дюс, но не можа да осъществи успешни ретур-ове в ключовите моменти. Янович дори спечели разиграване от основната линия, което се случваше за първи път в мача, за да поведе отново.

2-2 - Играта на поляка продължаваше да не върви и той все по-видимо демонстрираше раздразнението си, когато ударите му не се получаваха.

2-3 - Петият гейм продължи цели 8 минути, но въпреки маратонските му измерения Гришо не можа да осъществи пробив, отново главно заради бомбените сервиси на Янович, с които той компенсираше изоставането си в другите аспекти на играта.

3-4 - Двамата отново размениха по едно спечелено подаване, като този път никой нямаше проблеми.

4-4 - Гришо започна с двойна грешка, но все пак запази концентрация в следващите си сервиси и без напрежение възстанови равенството.

4-5 - За първи път в мача Григор успешно използва прийома ретур-мрежа, но отново мощните начални удари на Янович го опазиха от пробив. Така Димитров бе поставен под напрежението да сервира за оставане в сета.

5-5 - Българинът зарадва публиката с няколко великолепни отигравания, с които за пореден път индикира, че притежава далеч по-висока класа, но тя не му беше достатъчна да вземе превес във втория сет.

5-6 - Гришо отново позволи на съперника си да натрупа аванс в резултата, след като не се възползва от шанса си поне да доведе гейма до дюс и с топка в мрежата отново се постави в позиция на сервиране за оставане в частта.

6-6 - Димитров се отличи с добри завършеци на разиграванията в гейма и успя да вкара сета в тайбрек, което бе добра награда за зрителите на трибуните.

Тайбрек - Гришо направи мини-пробив за 3:1 с изумителен минаващ удар, който дойде в идеален психологически момент, защото Янович бе изнервен от играта си, тъй като с два сгрешени бекхенда подари точки на съперника. Полякът обаче възстанови равенството 3:3 с майсторски изградена атака от средата на корта. Янович с 19-ата си непредизвикана грешка от форхенд подари отново предимство на Гришо, този път ключово - 5:3. В крайна сметка нова топка в мрежата от ракетата на поляка донесе успех на Димитров - 7:4 и 2:0 сета.