Господ беше българин преди 24 години!

Точно на 17 ноември преди цели 24 години България изпита най-голямата футболна радост в своята история. На днешния ден през 1993 година на "Парк де Пренс" е гробна тишина, защото "петлите" са попарени в последната минута от онзи велик гол на Емил Костадинов и остават да гледат Мондиал '94 по телевизията. Пеневата чета ликува след успех с 2:1, като само победа във Франция бе нужна на "лъвовете", за да вземат визите за САЩ. Останалото е история.

Е, победата се случи в последните секунди, а няма българин, който да не знае емблематичното възклицание на журналиста Николай Колев-Мичмана, който избухва: "Господ е българин!".

Все още с усмивка си спомняме снаряда на Емо Костадинов, който вкара втория си гол в мача и оскуба "петлите", за да напише най-тъжната страница в тяхната футболна история. И дори днес, когато за пореден път затваряме неуспешен квалификационен цикъл, единственото нещо, което ни топли и ни дава надежда, че предстоят щастливи футболни дни за България, е фразата "Господ е българин!". 

Припомнете си емоциите покрай гола на Емил Костадинов срещу Франция ТУК!