Горите на дядо Никола спасили кариерата на Цвети Пиронкова

снимка: Guliver/Getty Images

Зашеметяващите победи, които жъне най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова, не са случайни. Може да сe каже, че са ѝ заложени по рождение, тъй като във вените й буквално тече спортна кръв.

Малцина са близките й, които не се занимават със спорт. Цвети е дъщеря на плувкиня и състезател по кану. Майка ѝ Радосвета Чинкова е име в родния спорт. Тя е шампионка по плуване. На 13 години - през 1976 г., става първата българка, която плува 100 м свободен стил под една минута. Няколко месеца по-късно на шампионата на голям басейн финишира за 59,64 сек. И до ден днешен никой не е бил рекорда ѝ.

През 1980-а на Олимпиадата в Москва обаче я хванали, че се среща с Кирил Пиронков, и я изгонили. В това време Кирил, с когото по-късно се женят и им се раждат три деца (Енчо, Цветана и Елисавета), е един от шампионите в родната школа в кану-каяка, която носи на страната ни много международни титли.

 

Цвети Пиронкова често е споделяла, че майка й първо решила да я прави плувкиня. Още повече, че Радосвета е треньор и се слави като една от най-добрите под тепетата. Желанието на мама обаче не се сбъднало, тъй като на Цветана ѝ било скучно да плува и искала нещо по-вълнуващо.

Тази емоция ѝ предлага дядо Никола Чинков, баща на майка ѝ. Точно на него Цвети посвети победата си в Сидни. Възрастният Чинков, който за съжаление се споминал преди доста време, е човекът, завел малката си внучка за първи път на корта и пръв подал в ръцете й ракета. Тогава Цвети е четиригодишно момиченце.

Дядото също е спортист, скиор. През 2000 г. на финала на националното първенство за жени на закрито Пиронкова стига до полуфинал. А е само на 12 години. От този момент насам тя се представя все по-добре на международни състезания. През 2006-а Цвети печели олимпийска стипендия и е обявена за тенисистка номер едно на годината.

Но за да тръгне по турнири, трябват доста пари и се налага семейството да взема заеми. Тогава отново дядо Никола помага много, като продава семейните парцели и гори в родопското село Славейно, откъдето е Чинковата рода на Цвети. Фамилията е много известна. Един от най-прочутите ѝ представители е арх. Боян Чинков, известен разказвач на вицове за Тодор Живков, който дори излежал петгодишна присъда, заради задявките си с Тато и народната власт.

Другите корени на тенисистката са пловдивски и са свързани с баща й Кирил, който пък е син на известния пловдивски художник Енчо Пиронков. От артистичния си дядо Цветана наследява любовта си към рисуването и таланта да твори върху белия лист. Понякога дори коментаторите по време на мачове казват, че на корта е като художник, защото сякаш рисува с ракетата.

Енчо Пиронков също има принос за финансирането на Цвети за участие в големите турнири, тъй като семейството продава много негови картини и така осигурява част от нужните средства. Необходимите суми обаче са огромни и дори преди няколко години, за да плати за участието ѝ в Уимбълдън, бащата Кирил ипотекира семейната къща. За малко банката да сложи ръка на единствения имот на фамилията, но Цвети стига полуфиналите, отстранявайки втората в света Винъс Уилямс.

След тази победа може да се каже, че фамилията слага край на финансовите проблеми. От този момент близките ѝ вече могат да си позволят да пътуват с нея по състезанията, за да я подкрепят от трибуните.

Сега в Австралия плътно до дъщеря си са родителите ѝ, който ще останат с Цвети и за турнира в Мелбърн. Сестрата на Цветана Елисавета е гледала победата на кака си от Сан Франциско, където живее с приятеля си. Тя също е тенисистка, както й най-големият син на Пиронкови Енчо. Той е спаринг партньор на сестра си по време на подготовката ѝ за турнирите, както и човекът, който се занимава с уреждането на участията ѝ.

"Стандарт"