Гонзо: Тръгваме от нулата, за да стигнем до върха

снимка: БТА/AP

Днес започва новото първенство на България, като в първия кръг Левски посрещат отбора на Локомотив (Пловдив). За официалната програма за мача, спортният директор на клуба Георги Иванов даде специално интервю и сподели своите мисли и очаквания за новия шампионат.

 - Господин Иванов, добре дошъл у дома. Каква промяна намирате след като две години бяхте извън клуба?

 - Промяна винаги има. Не мога точно да кажа. Като цяло те започнаха с моето идване. Повечето от футболистите играли през изминалия сезон бяха освободени, други напуснаха. В детско-юношеската школа сменихме някои от треньорите. Назначихме двама методисти, които ще обучават юношите. Направихме план с дългосрочна стратегия за развитието на клуба. Нормално е, да ни трябва време, за да може нещата да се получат. Искам да променя манталитета на играчите, искам да виждам духа на Левски, духа на победата.

 - Миналият сезон беше неуспешен за клуба. Първото нещо, което направихте за излизане от кризата в която се намира най-големия клуб в страната?

 - На фона на неубедителното представяне на клуба имаше състезатели с много високо заплащане. Бюджета трябваше да бъде намален и съвсем нормално тези високо платени футболисти, които не отговаряха на нашите изисквания да бъдат освободени. На тяхно място бяха привлечени добри играчи, с нормално заплащане за рамките на България. Искаме с наши юноши, със състезатели, минали преди през клуба и се завърнали впоследствие, а и с някои чужденци, да направим един добър колектив, да има мотивация, за да растем и се развиваме като отбор.

 - За първи път в историята сините ще се предвождат от испански треньор. Как се стигна до неговото назначение и какво очаквате от Хосе Мурсия?

 - Първите ни варианти за наставник бяха български. Не искам да влизам в подробности кои са те, просто не се получи. Затова се наложи да обърнем поглед към чужбина. Срещнахме се с Мурсия в Испания. Говорихме много за вижданията му за футбола, за начина по който трябва да играе отбора, за развитие на клуба в следващите 2 години, колкото е и неговият договор. Идеите му ни допаднаха. Затова и  се и спряхме на него. Трябваше да променим мисленето си, начина на поведение, играта ни. Ние, българите, имаме определен начин на действие на терена, който с негова помощ ще се опитаме да развием, и да станем по-силни. Да изградим стил, по който да бъдем разпознаваеми. И когато хората ни видят, да знаят че това е Левски.

 - Обръщате внимание на младите футболисти. Доста от тях в момента тренират с първия отбор, вероятно на повечето от тях ще се разчита през новия сезон. Имат ли сили да се справят с голямото предизвикателство?

 - Истината е, че те са много переспективни момчета. Не случайно се класираха за заключителната фаза на европейското първенство. Там имаме петима, които са и основна част от отбора ни. Трябва им обаче време, за да натрупат опит. Около тях необходимо да има силни футболисти, силен отбор, за да растат. Всеки един от тях ще получи шанс и от него ще зависи дали той ще го използва или не.

 - Каква според вас е причината за слабото представяне на сините в последните сезони? В противовес на тези резултати може да посочим пък отличната игра в Лига Европа, когато вие заедно с Ясен Петров бяхте начело на тима.

 - Имахме силен отбор, силни футболисти, които бяха на идеална футболна възраст. За съжаление продажбата на Жоазиньо и Дембеле, а и на други след това, ни принуди да градим нов отбор. Хората харесваха онзи отбор и стадиона ни беше пълен.