Гонзо разкри защо напусна Черно море и скочи на Батков

снимка: lap.bg

Георги Иванов разкри, че е напуснал Черно море по собствено желание, а не е бил притискан. Гонзо си подаде оставката след фиаското за Купата на България срещу Монтана и си тръгна след ужасяващата серия, в която влезе варненския тим. 

"Слуховете никога не са ме интересували и няма да ме интересуват. Напуснах Черно море, защото аз така реших. Никой не ме е притискал да си тръгвам. След четири загуби един достоен човек би напуснал, без да чака да го уволнят. Освен това, когато си подавам оставката, го правя, защото съм анализирал ситуацията, проблемите и съм взел трезво решение. Не съм от тези, които си пишат молбата за напускане с тайното намерение да ги спрат и да скъсат оставката им", сподели легендата на Левски пред "Блиц".

"След загубата от Септември усетих, че нещата не вървят, но си казах, че може да е нещо временно. След това няколко наши футболисти бяха повикани в националните отбори - в мъжкия, младежкия и юношеския. Хасани пък получи повиквателна от Алжир. Когато те се върнаха в Черно море, аз не можах да позная тима. Нямаше мотивация в тях. След тази пауза при нас настъпи негативна промяна. Загубихме от Берое, след това и от ЦСКА, унизително отстъпихме на Монтана за Купата. Веднага след мача заявих на футболистите в съблекалнята, че това е бил последният ми двубой начело на Черно море, а на другия ден подадох оставка.

Ръководството на Черно море оставя треньорът да работи. Моделът на управление е чудесен. Всички играчи съм ги избрал аз. Разделих се с най-добри чувства с шефовете, отбора и феновете. Желая им успехи, но за мен Черно море вече е затворена страница в моя живот", разкри огорченият Гонзо.

Той желаеше да привлече низвергнатите в Левски Франсис Нар, Бабатунде Адениджи и Боян Йоргачевич и да им даде шанс в Черно море. Всички запланувани трансфери обаче пропаднаха, а според Гонзо това се е случило заради участието на "сините" в евротурнирите. Той похвали звездите на Левски Габриел Обертан и Жорди Гомес, както и работата на старши треньора Делио Роси.

"Случиха се много неща, за да се провалят трансферите на Нар, Адениджи и Йоргачевич в Черно море. Първо Левски играеше в евротурнирите, а аз не можех да чакам. След това от клуба не се разбраха с футболистите и трансферите пропаднаха. Убеден съм, че ако бяха дошли в Черно море, те щяха да получат шанс и да се развият.

Мапуку, Буш, Гомес и Обертан имат качества. Нима поставяте под съмнение Обертан и Гомес? Друг е въпросът, че те не бяха провели цяла подготовка и се включиха в движение в отбора. Няма как светкавично да се адаптират към отбора и към страната.

Делио Роси е треньор с голяма визитка и успехи зад гърба си. Да не забравяме, че той също не проведе лятна подготовка, което е от особено значение за един наставник. Освен това, за да заиграе даден отбор добре, за да го стабилизираш, първо трябва да започнеш от защитата. После е следващият етап. Няма как с магическа пръчка Роси да превърне Левски в голова машина. Вижте конкурентите на тима - Лудогорец и ЦСКА си запазиха ядрото на състава от миналата година, а на "Герена" се започна от нулата. Така че - моят съвет е следният: "Търпение, търпение и пак търпение", сподели Георги Иванов.

41-годишният специалист говори и за назначението на Асен Букарев и смяната на Даниел Боримиров като спортен директор на 26-кратните шампиони, както и за напускането на бившия собственик на "сините" Тодор Батков.

"Длъжността "спортен директор" не е закрита в Левски, а само и смениха името. Боримиров свърши много неща и искаше да помогне на отбора. Работил съм с него и знам, че винаги е действал с плам и с огромно желание. На Букарев му пожелавам успех. Дано се справи, защото отговорността в Левски е страшно огромна.

Не съм давал пари на клуба. Помагал съм финансово на някои играчи в онзи период, в който три-четири месеца не бяха плащани заплати. Всичките собственици, с които съм бил заедно на "Герена", дадоха много на клуба. Батков стори чудеса, но си тръгна по отвратителен начин. То така си тръгва по принцип всеки от Левски. След това триото Иво Тонев, Сашо Ангелов и Николай Иванов също работеха на високо професионално ниво. Бяхме застрашени сериозно да не получим лиценз. Просто се спасихме буквално в последния момент. Те обаче успяха да предотвратят огромен срам. В противен случай щяхме да играем по селските групи или да се чудим как да сменим името на клуба, как да го прекръстим. Аз ще кажа една друга истина. Дълговете на Левски бяха точно 1 700 000 лева. Помните, че започна кампания с феновете. Нека не ме разбират погрешно многобройните привърженици - те са богатството на Левски. Но знаете ли колко пари се събраха? Само 150 000 лева. Имаше хора, които бяха бедни, но извадиха пари - кой колкото може. Което е похвално. Но за съжаление събраната сума се оказа крайно недостатъчна. Сега и Спас Русев влага много средства и съм убеден, че Левски е в добри финансови ръце", сигурен е бившият наставник на Черно море.

"До януари не смятам да работя. Насъбраха ми се доста години, през които не съм имал време да почивам. Все правех нов отбор, все привличах футболисти и работех денонощно. Изхабих се психически най-вече, защото стресът е огромен", заяви Георги Иванов.