Скандал! Треньор съди Наоми Осака за 2 милиона долара

Кристоф Жан, който е тренирал Наоми Осака и сестра ѝ Мари по време на юношеските им години твърди, че му дължат милиони долара. Според доклад на The Sun Sentinel, през март 2012 г. е подписан договор между Жан и бащата на Осака, като според документа треньорът има право на 20% от спечелените наградни фондове от сестри Осака за „неопределено време“. 

В търсене на обезщетение в размер на 2 млн. долара Жан споделя, че не е желаел да наема адвокат, но е бил принуден да го стори. Той твърди, че е бил помолен от бащата на сестри Осака да ги тренира във времена, в които семейството не е разполагало с много пари. 

„Не исках да се стига до там, но последният път, когато разговаряхме с Макс (както той нарича бащата на Наоми Осака) той ми каза да си наема адвокат. Това и направих“, коментира Жан пред Sun Sentinel.

Жан е израснал в Южен Хаити, близо до мястото, където живее бащата на Осака. Треньорът споделя, че в годините, в които е работил с Наоми Осака, двукратната победителка в турнири от Големия шлем е била „дебела“, заради което са наблягали предимно на фитнес и тичане. 

„Тя (Наоми) беше дебела. Стоеше срещу мен и нямаше сили. Баща ѝ ми каза, че яде много. Изработих трудна програма, наблягахме на много тичане и упражнения“, коментира Жан. 

В отговор, световната №1 Наоми Осака назначи за свой адвокат Алекс Спиро. Той е популярен в Ню Йорк, като преди време е работил с рапъра Джей Зи, бизнесмена Робърт Краф, както и серия играчи от НБА. Един от най-паметните му случаи е свързан с бившия играч от НФЛ Аарън Фернандес, който успя да освободи след двойно убийство в Бостън. 

„Ще преминем през този случай с успех“, убеден е Спиро. „Бързият прогрес на Наоми не е никаква изненада. Тя никога не е виждала или подписвала този глупав „договор“, според който тя трябва да даде част от приходите си, когато е на 14 г. Това е абсурдно“. 
В момента Осака е тренирана от Джърмейн Дженкинс, бивш спаринг партньор на Винъс Уилямс. В началото на годината, дни след като спечели Откритото първенство на Австралия, тя се раздели със Саша Бажин но настоя, че не става въпрос за пари. 

„Всички мислят, че в казуса става въпрос за пари, но това не е така. Не бих поставила успеха над щастието си. Няма да се пожертвам, само за да запазя човек около себе си. Това е едно от най-болезнените неща, които съм чувала за себе си“, каза Осака. 

21-годишната тенисистка има спечелени две титли от Големия шлем, както и трофея от Индиън Уелс миналата година. Според официалния сайт на WTA, от наградни фондове японката има заработени малко над 10 млн. долара.