Голът на Хаджи, който подлуди Румъния

снимка: Guliver/Getty Images

В рубриката "Незабравимите голове", Sporta.bg цели да ви припомни някои от най-забележителните попадения в историята на играта.

Футболът не случайно е определян за най-красивия спорт в света, тъй като чисто технически предразполага за атрактивни изпълнения от всякакъв тип.

През годините сме се нагледали на стотици шедьоври, изпълнени от всепризнати майстори на играта, като би било хубаво да си припомним някои от тях.

Едва ли има привърженик на футбола, който да не познава името Георге "Джика" Хаджи. Несъмнено един от най-големите футболисти в историята на Румъния, както и движеща сила за класирането на северните ни съседи за 1/4-финалите на Мондиал 94 в САЩ.

Типичен плеймейкър с изкусна техника и нюх към гола, Джика Хаджи бележи три гола за своята родина по време на Световното първенство преди 20 години.

Подобно на България, Румъния също няма да вземе участие на шампионата в Бразилия през тази година, но и двете страни имат какво да си спомнят от форума в САЩ преди две десетилетия.

Още в груповата фаза Георге Хаджи прави демонстрация на гения си, бележейки един от най-запомнящите се голове на първенството. Това се случва по време на сблъсъка с Колумбия в груповата фаза, който румънците печелят с 3:1 в Лос Анджелис.

Още до 34' румънците повеждат с 2:0, след като Флорин Радучою наказва колумбийците още в 15'. Деветнадесет минути по-късно идва и моментът на гения. Георге Хаджи поема топката откъм страничната линия, прави една-две стъпки напред и с феноменален прехвърлящ удар прави за смях стража на Колумбия Оскар Кордоба. До края на двубоя двата тима си разменят по един гол, а в крайна сметка балканците печелят с 3:1.