Глушков ще освобождава Везенков от Барса и Бост от Жалгирис

снимка: Булфото

Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков заминава на преговори с Барселона и Жалгирис, за да успее да освободи родните национали Александър Везенков и Дий Бост за две седмици от клубните им отбори през ноември и февруари. И каталунският тим на Сашо, и литовският състав на Бост играят в Евролигата.

През тези месеци обаче мачовете в най-комерсиалния европейски баскетболен турнир и двубоите на националните отбори се припокриват. Само клубовете решават дали могат да пуснат определен играч да се състезава за националната си селекция, докато другата страна няма думата за решението. Тук Глушков ще се намеси, за да освободи двамата баскетболисти от клубните им задължения. Той ще се опита да направи същото и с Фенербахче, където играе Йордан Минчев.

"Ние административни мерки нямаме. Единственото, което можем да направим, е да започнем разговори с отборите, при това още отсега, за да сме наясно със ситуацията. Това и ще сторя. Ще се опитам заедно с близки до мен хора да убедя Барселона и Жалгирис конкретно да разрешат на Везенков и Бост да играят през есента. Все пак става въпрос за два мача. Надявам се, че няма да има скрита директива от Евролигата, защото и това е възможно. Вярвам, че ще успеем", коментира пред "Тема Спорт" първият българин, играл в НБА.

Шефът на федерацията допълни, че не се мисли за вариант друг американец да играе на мястото на Бост, но призна, че и това е възможност пред Любо Минчев. Глушков сподели още, че е приятно изненадан от постигнатите четири победи в предварителните квалификации за световното първенство.

"Честно да призная, не съм очаквал да се представим чак толкова убедително. Не като игра, а като резултати. За играта смятах, че ще бъде такава, защото го показахме миналата година. Дано имаме и малко късмет при жребия, за да може да мечтаем и за третата фаза”, сподели Георги Глушков.