Глушков осъди простотиите в родния баскетбол

снимка: Булфото

БФБаскетбол не одобрява и остро осъжда ситуацията преди петия мач от полуфиналните плейофи между Балкан (Ботевград) и Левски. Това заяви на пресконференция днес президентът на родната централа Георги Глушков.

"Остро осъждаме отношенията между клубовете, между треньорите, феновете и състезателите, които станаха достояние на обществеността напоследък. Това не допринася за развитието на спорта и за отношенията ни със спонсорите.

Неприемливи са отношенията между треньорите като се започне от подрастващите и се стигне до Националната баскетболна лига за мъже", каза още Глушков.

"Има неща, които ние трябва да преосмислим. Голяма част от проблемите са свързани с нашия демократичен преход и трябва да се изживеят. Никога не сме си мислили, че един клуб може да откаже телевизионно излъчване, нито че може да има такива плакати, които обиждат клубове и личности. Не трябва да копираме наредби, а да се осъзнае колко тези неща вредят на баскетбола", добави президентът на БФБаскетбол.

Той коментира и проблемите около съдийството.

"Доста неща се изговориха и по отношение на съдиите, но интересно за мен беше, че след петия мач между Балкан и Левски нямаше коментар за реферите от Гърция. Съдиите трябва да свирят със същите критерии като на реферите в Европа. България има много добри съдии.

В последно време се появиха писания, че може да се страхуват от този или онзи, но може би те трябва да се страхуват от мен, защото аз им подписвам трудовите договори", заяви Глушков.

Президентът на НБЛ Иван Ценов също коментира положението в последните седмици.

"Има в последно време напрежение между клубовете и НБЛ, както и клубовете и федерацията. Притеснява ме недоверието на клубовете към НБЛ. Официално се извинявам от името на Лигата на ТВ7. Приемам това като саботаж към работата на НБЛ. Не разбирам защо някои отбори решават да оправдават неуспехите си със съдии, Лигата и т.н.

За нас е неприемливо да получаваме писма от клубове, които да изискват този или онзи съдия. Затова във финалната серия ще свирят всички български съдии международна категория", каза Ценов.

Глушков и Ценов заявиха, че ще има промени в Наредбата и правилника за новия сезон.

"Някои клубове искат да контактуват с нас чрез адвокати. Ще предложа на следващия Управителен съвет да се създаде юридическа комисия, която да ни помага при създаването на Наредбите. Освен това съдия международна категория у нас може да не получи договор с федерацията, ако не свири според европейските критерии", коментира Глушков.

"Ще има в новата наредба гаранции за телевизионно излъчване, определени най-високи цени на билетите, защото не може да има такива с цена 100 лева, глобите ще бъдат завишени и т.н.", добави Иван Ценов.

Той апелира първенството да завърши по интелигентен начин.

"Апелирам нека довършим първенството по начин, по който се полага на един интелигентен спорт", заяви Ценов. Той разкри, че от тази година победителят в НБЛ ще получи уникална купа, която е дело на скулптор от Велинград.