Главният съдия с тежки думи към Богдан Дочев за "Божията ръка"

снимка: БТА/AP

Главният съдия, който призна гола с "Божията ръка" на Диего Марадона на футболния Мондиал 1986, наруши мълчанието си за решението да зачете едно от най-спорните попадения в историята на футбола, като заяви, че грешката не е негова, пише "Айриш Икзаминър".

Тунизийският съдия Али Бенасьор обвини българския си помощник Богдан Дочев за това, че не му е сигнализирал за нарушението на правилата, когато Марадона удари топката с ръка и прехвърли вратаря на Англия Питър Шилтън при победата на Аржентина с 2:1 на "Ацтека" на четвъртфиналите на Световното първенство в Мексико на 22 юни 1986 година.

"Погледнете видеото: Защо мислите тичам с гръб към центъра? Гледах през цялото време към българския ми помощник, докато не стигнах до центъра на терена. Очаквах от него сигнал за нещо нередно, защото имах някои съмнения за редовността на гола", коментира Бенасьор 28 години след инцидента.

"Не видях Марадона да играе с ръка. Ако свирех мача в Африка, със сигурност нямаше да зачета попадението. Но преди срещите от ФИФА ни дадоха ясни инструкции: "Ако в някоя ситуации, ваш колега е в по-добра позиция, неговото решение е с предимство". Точно това и направих: моят помощник не вдигна флага си", допълни той.

"Още повече, в следващите три години, в края на всяка година, той (Дочев) ми пращаше бележка, в която винаги се четеше едно и също нещо: "Братко, колега, имаше ръка само на Шилтън". След това той спря да ми пише. Може би е променил мнението си по въпроса", каза още Бенасьор, цититран от БТА.

Тунизиецът твърди, че от ФИФА са останали доволни от представянето му в мача, като е получил оценка 9,4 от 10 - третата най-добра на Мондиал 1986. Той също така не скри, че има сериозна заслуга за втория гол на Марадона в мача, който е определян от мнозина като един от най-великите в историята.

"Участвах в гола на века. Марадона не реализира сам това попадение. Аз бях негов помощник, защото на три пъти дадох авантаж в ситуацията. А можех да не го направя. При първия фаул срещу него, той беше препънат, но остана на крака и продължи. Второто нарушение дойде на границата на наказателното поле. Аз извиках: "Авантаж, авантаж".

След това той навлезе в пеналта, Бучер се хвърли в краката му и очаквах да го повали. Дори свирката беше в устата ми, но реших да не се намесвам и оставих играта да продължи", коментира Бенасьор ситуацията, в която Марадона пое топката в централния кръг на терена в половината на Аржентина, преодоля на скорост петима играчи на Англия и вратаря Питър Шилтън и прати топката в мрежата.

"Марадона беше много труден за съдиите, винаги трябваше да бъдещ нащрек с него. Той беше способен на всичко: симулация, дрибъл, провокация. Когато го следях на игрището, бях не с три очи, а с четири. Бях като сянка", каза още Бенасьор, който е напълно уверен в невинността си за случилото се по време на двубоя.