Гимнастичките с нови по-сложни съчетания за 2014-та година

снимка: Булфото

Националният ансамбъл за жени показа новите си съчетания за сезона по време на днешното контролно на националния отбор по художествена гимнастика в зала "Раковски".

В контролното взеха участие пет жени - Мария Матева, Невяна Владинова, Сара Стайкова, Картин Тасева и Радина Филипова, пет девойки и ансамбъл жени.

Не участваха Анастасия Киссе и ансамбъл девойки. Старши треньорът на националния ансамбъл за жени Ина Ананиева разказа подробности около подготовката и новите съчетания.

"Относно избора на музиката, исках да е нещо, много различно, много не традиционно, двете съчетания да нямат нищо общо. Мисля, че успяхме да го направим. Музиката на бухалки е на Георги Андреев, народна музика. Мисля, че композицията се получи страхотно. На топки и ленти е по филмова музика, на най-новия филм на "Хензел и Гретел". На мен по-любимото съчетание ми е на топки и ленти, защото е по-нестандартно, малко сме излезли от стандарта и се получи. Има хор, защото само в едно от съчетанията можем да използваме текст", каза Ананиева.

"Същинската подготовка я почнахме към ноември. Преди това момичетата имаха възстановителен лагер, след това се качихме на Белмекен. Повече време ни отне да намерим музиките. Аз вече като чух музиките, имах представа както ще се случва. За поредна година, като идеи, най-хубавите неща ни се получиха на Белмекен. Там имахме време на спокойствие да измислим стъпките, дребните престроявания, изобщо там го направихме", добави тя.

По време на контролното състезание Ина Ананиева изпробва две от резервните си състезателки за място в съчетанието с ленти и топки. Момичетата изиграха два пъти композицията пред съдиите с по една промяна в състава. По този повод Ина Ананиева каза:

"По принцип моята концепция за четиригодишния цикъл, аз казах, че искам да налагам млади момичета в този отбор, защото останалите пет са супер опитни и смятам, че шестата състезателка не съм я намерила на 100 процента, затова ще въртя, ще пробвам, ще изпробвам млади момичета".

"Михаела Маевска е от около 10 години в националните отбори и това е голямо натоварване за нейния организъм, смятам, че тя трябва да по-облекчена, че трябва да играе в едното съчетание, защото ми е много ценен състезател и за да мога да я съхраня още две години и половина, затова я изкарах от едното съчетания. Има предложение за Рио, в ансамблите да участват само 5 състезателки, без резерва, а това е още по-добре, защото имам страхотна конкуренция", добави Ананиева.

Първото състезание на ансамбъла е в руската столица Москва.

"В края на месец февруари заминаваме за първото ни състезание - Гран при в Москва. Искам пак да стартираме там, защото това не е състезание от Световните купи. Искам там да прегорят, преди големия старт в Щутгарт, където е Световна купа -А категория. За първа година организират в Германия подобно състезание. След това ни предстоят Световни купи в Песаро, Лисабон, следва Европейско първенство, следва любимото ни състезание в София, което ще е малко преди Световното първенство, което мисля, че е много добър ход. Една купа в Казан преди това още. Имаме две големи първенства в една година, но смятам, че момичетата ще се справят. Ще тренираме в София до състезанието в Москва, след това веднага заминаваме на "Спорт палас". Там искам да се изолираме, да се концентрираме две седмици. Максимално да изчистим нещата откъм артистичност, музикалност, чистота на изпълнение, на трудности", коментира още Ананиева.