Гибона: Изпуснахме си шанса отдавна

снимка: БГНЕС

След повече от 17 часа полети, волейболните национали се прибраха в България от Аржентина, където изиграха третия турнир от Световната лига. В Кордоба Виктор Йосифов и компания записаха две загуби – от Бразилия (0:3) и от Аржентина (1:3) и една победа над Сърбия (3:2). Ето какво сподели при пристигането си националният селекционер Пламен Константинов:

„Не успяхме да се настроим за този мач и не го изиграхме правилно. Впечатлението отстрани беше, че не дадохме всичко от себе си. Може би, чакахме Аржентина да загуби или да не е достатъчно мотивирана. Аз бях сигурен, говорихме и с момчетата, че пред собствена публика Аржентина ще играе на 100%, без значение дали има шансове за класиране или не. В крайна сметка това се видя и в мача. Изглеждаше, че те имат по-голямо желание да победят, отколкото ние.

Със сисгурност има какво да се подобрява в играта. Нормално е да има критики, когато има и загуби. Не мисля, че си изпуснахме шанса срещу Аржентина, а срещу теоретично доста по-преодолими съперници. Някои проблеми, които имаме в играта са очевидни. В общи линии сме ги анализирали, извадили сме някакви заключения от тази Световна лига. Знаем в каква посока да работим преди европейското първенство. Има неща, които са свързани с отделни елементи, със самата игра като цяло. Имаме големи резерви в сервиса. Видя се, че е доста нестабилен. А това е едно от оръжията, които можем да използваме. Имаме огромни резерви в първичната атака. Продължаваме да имаме тези проблеми дори с перфектно посрещане. Цифрите са изключително нереални за отбор от това ниво. Това е проблем, който е бързо разрешим.

Другото, което се забелязва е липсата на навици в момчетата за спазване на игровата система, която имаме. Нарушава се доста често. Всеки идва от различен отбор с различна игрова система. Трябва да привикнат и им трябва още малко време, за да спазват нашата система на игра, която ползваме в националния отбор. Естествено, не на последно място –физическото състояние. Това е проблемът, който едва ли можехме да разрешим преди Световната лига. Доста от момчетата дойдоха уморени от първенствата. Например при Цветан Соколов, мисля, че един от проблемите му беше липсата на свежест.

Сега ще имаме повече време, отколкото, ако се бяхме класирали на финалите. В минуса, че не се класирахме, има и плюс.

Надявам се, че тази Лига ще даде на играчите една добра отправна точка за размисъл над това, което искаме и това, което се опитваме да налагаме. Когато анализираш и видиш, че тези неща, на които държим, на тези детайли в играта, на които не се обръща достатъчно внимание, стават ключови в тежките ситуации или в равни геймове, които губим. Мисля, че доста от тях го осъзнават и го осмислят вече.

Виждате, че форматът няма никакво значение. Философията на международната федерация не е най-добрите държави да участват, а държавите, които имат пари. В интерес на истината това е основната цел. Това е комерсиален турнир. Не е сборна лига с най-добрите. Да, добре е да са най-добрите, но е важно да са най-богатите. Според вас можем ли да бъдем сред най-богатите?! Няма как. Това, което ни държи е, че имаме страхотна публика и отбор, който играе наравно с добрите отбори в света. Не можем да се сравняме с много от държавите по финансови възможности, реклами, спонсори и средства, които биха влезли в касата на Международната федерация. „заяви Константинов.