Германия бе избрана за домакин на Евро 2024, Турция с празни ръце

Изпълкомът на УЕФА, в който е и президентът на БФС Борислав Михайлов, определи домакинът на европейското първенство през 2024 г. В гласуването спечели кандидатурата на Германия с 12:4 вота и един въздържал се. Другият желаещ да приеме континенталния шампионат беше Турция. Любопитното е, че турският президент Реджеп Ердоган научи резултата от вота на УЕФА по време на своето посещение в Германия.

Германия ще приеме европейско първенство по футбол за първи път от 36 години. За последно страната проведе континентален форум през 1988 година. Тогава участваха само осем отбора, а шампион стана Холандия.

За Турция това е четвърта поредна неуспешна кандидатура за домакинство на Европейско. Страната не успя в опитите си за Евро 2008, Евро 2012 и Евро 2016. В страната се надяваха, че ще отбележат 100-годишнината на своята република през 2024 година с домакинството на континентален шампионат по футбол.

Евро 2024 година ще се проведе с участието на 24 отбора и с изиграването на 51 мача в рамките на 32 дни през юни и юли. Финалът ще се играе на „Олимпиащадион“ в Берлин. Останалите девет града, които ще приемат мачове са Кьолн, Дортмунд, Дюселдорф, Франкфурт, Гелзенкирхен, Хамбург, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт.

През 2020 година европейското първенство по футбол ще се проведе на територията на целия континент, като Мюнхен също ще приеме няколко мача от надпреварата.