Германците негодуват за пренебрегнатия Нойер

снимка: БТА/AP

Германците, които се надяваха на пълна доминация при награждаването на най-изявените треньори и футболисти за 2014 година, останаха разочаровани от третото място на националния вратар Мануел Нойер.

Както е известно, той остана малко зад Лионел Меси и с голям пасив от Кристияно Роналдо, който спечели "Златната топка" за втори пореден и общо трети път. Германия имаше реален шанс да спечели четирите награди, след като призовете при треньорите взеха Йоахим Льов и неговият колега от женския състав на Волфсбург - Ралф Келерман, а неговата възпитаничка Надине Кеслер спечели наградата за най-добра в света сред дамите.

Всички очакваха трофей и за Нойер, но световният шампион с Германия остана трети. "Не е честно. Изглежда, че в този вот успехите не са толкова важни, колкото личните постижения. Вратарите са в много деликатно положение при тези анкети, защото хората искат да гледат голове, а не спасявания", заяви световният шампион с Бундестима като треньор и футболист Франц Бекенбауер, цитиран от БТА.

Националният селекционер Льов добави: "Разочарован съм заради Мануел. На световното първенство той показа различното лице на вратарския пост и направи невиждани до момента неща".

Съотборниците на Нойер в Байерн Мюнхен също споделиха своето разочарование, макар и някои от тях дори да не го бяха сложили на първото място. Прост пример е Роберт Левандовски, който гласува в анкетата на ФИФА като капитан на полския национален отбор:

"Сгреших, като гласувах за Роналдо. Ако вотът беше днес, щях да сложа на първо място Мануел, но гласуването беше през месец август. Днес бих гласувал по различен начин". Самият Нойер обаче остана спокоен: "Напускам залата с голяма усмивка. Днес съм победител, защото попаднах в топ 3. 2014 беше година на много успехи, които ще помня винаги".