Георги Георгиев игоря за 2 години за допинг

снимка: all-athletics.com

Лекоатлетът Георги Георгиев-Джопето е наказан с 2-годишна дисквалификация, след като през януари бе уличен в употребата на забраненото вещество метилхексанамин. Санкцията бе наложена от Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет и решението вече е изпратено до всички институции, които имат отношение към въпроса.

По-рано спринтьорът обясни, че допингът е попаднал в организма му чрез хранителна добавка, на чийто етикет не е била изписана въпросната съставка.

Освен на Георгиев наказание за допинг прегрешение е наложено и на атлетката от Силистра Гергана Вичева, но тя е лишена от състезателни права за 4 г. 22-годишната бегачка на 400 метра е уличена с метенолон и нандролон.

"Момчето се яви на изслушване със свидетели и доказателства и обясни как и защо се е получила положителната проба, така че неговото наказание е дисквалификация за 2 години, но предполагам, че ще обжалва, заяви председателят на Дисципа Николай Маринов. - Всъщност при него няма преки доказателства за умисъл. Факт е, че в организма му е намерен допинг, но има и някаква заигравка дали в препарата има масло от здравец, или синтетичния вариант на това масло, което всъщност е забранено вещество. Реално можеше наказанието му да е от 3 до 6 месеца и за мен това беше по-правилно, но решението се взима от всички членове. При момичето обаче е друго - тя изпрати писмени обяснения, че си е купила хапчета за отслабване, без да се интересува какво има в тях. Дори не знаеше как се казват, но пък беше написала, че ефектът е бил много добър - отслабнала 10 кг."

"7 дни спорт"