Генерал Йешич: ЦСКА казва и веднага ги поемам

Бившият треньор на ЦСКА и Литекс - Миодраг Йешич коментира изминалия сезон на "червените", както и всичко около треньорския пост на Армията". Ето какво каза специалистът пред "Меридиан мач":

- Г-н Йешич, видяхме ви с медал на 5 май, когато бе юбилеят на ЦСКА. Как се почувствахте...

- За мен беше голяма чест да бъда част от този празник. Да съм на стадиона редом до такива легенди, да си говоря с тях, а и след това да бъда награден с медал от ръководството.

- Как видяхте вие изминалия сезон на "червените"?

- Всички знаем какво се случи - отборът рухна след онази загуба в Разград. Но истината е друга - преди това бяха допуснати грешни стъпки срещу тимове, които ЦСКА трябва да бие само с име - Пирин, Етър, Черно море, с цялото ми уважение към тях. Ако въпросните точки бяха спечелени, дори и тази загуба от Лудогорец нямаше да е фатална. Друго също ме изненада неприятно. Добре, видно е, че ЦСКА по-скоро губи първенството, защо тогава само няколко дни по-късно отборът изглеждаше толкова лошо срещу Левски? Според мен след поражението от Лудогорец всички сили трябваше да бъдат съсредоточени върху срещите за Купата. ЦСКА трябваше да завърши сезона на 70-годишния юбилей с трофей. Но вместо това, целият сезон рухна само за няколко дни. Само да ви кажа, че ако ЦСКА бе стигнал до финала за Купата на България, никога нямаше да загуби от Славия, както направиха други.

- В момента отборът няма треньор, а за поста се спрягат двама сърби - Ненад Лалатович и Славко Матич, когото познавате много добре. Какво смятате за тях?

- Не искам да коментирам колеги, защото не е коректно. Треньори си правят реклама на гърба на ЦСКА. На тях им е достатъчно само името им да се завърти около това на най-великия български отбор...

- А какъв трябва да е новият треньор на ЦСКА - българин или чужденец?

- Новият треньор трябва да има визия за бъдещето и характер, с който да изведе ЦСКА до титлата. Няма значение дали е българин или чужденец. Той трябва да има шампионски манталитет. Ето, аз може и да съм чужденец, но спечелих 30-ата юбилейна титла на ЦСКА. Отборът е бил воден от италианци, македонци, румънци, но освен българските треньори, само аз спечелих златните медали...

- В момента сте без отбор, след като напуснахте Ел Етифак от Саудитска Арабия. Ако ви поканят от ЦСКА, бихте ли приел?

- Аз се познавам отлично с ръководството на ЦСКА - с г-н Ганчев, с Трифон Попов. Работихме успешно с тях в Литекс. Мога да ви кажа, че когато поемах ловчанлии, се разбирахме с шефовете за 5 минути. С мен ще се разберат най-лесно. Единия път спечелих Купата на България, другия път класирах отбора в Европа. За мен няма да е проблем да поема ЦСКА, но аз нямам нужда от реклама, а и съм уверен, че отборът вече има избран треньор.