Футболната нишка в изборите: Бос, който бутна стадиона на Локо (Пд) и измами феновете влиза в Парламента

България днес гласува на парламентарни избори, които както знаем - винаги са съдбоносни. Футболните запалянковци традиционно са сред най-активните гласоподаватели и няма да сгрешим, ако кажем, че около 70 процента от тях не пропускат да упражнят правото си да решават бъднините на татковината като суверени. Тоест - доста над средната активност за страната.

Няма да коментираме вече що-годе изяснените резултати от вота, защото това не е работа на един спортен сайт. Размествания в броя депутати и партиите, които влизат в Народното събрание е възможен, но е сигурно, че всеизвестен на футболните фенове лидер на политическа формация влиза в Парламента. Става дума за Веселин Марешки и неговата "Воля".

Аптекарският бос събра няколкостотин хиляди гласа и минава безпроблемно бариерата от 4 процента, което ще му осигури между 15-20 депутати в 44-ия Парламент.

Дали той ще удържи на предизборните си обещания е въпрос, който само времето ще покаже. Няма как предварително да му лепим етикети. Платформата му звучи хубаво и ще е чудесно, ако принципно я следва и се опитва да се бори за прокарването й. Както и ще е добре да докаже, че проектът му не е просто нова руска стратегия на българска територия.

За да сме честни към футболната общественост само ще припомним един негов период като собственик на Локомотив (Пловдив) през сезон 2012-2013. Преди няколко години той изненадващо се появи като месия на "Лаута" в тежък за пловдивския клуб момент. Как един варненец се озовава под тепетата като мераклия за акциите на "смърфовете" е енигма, която може да бъде обяснена само със "спускане като парашутист" от тогавашните властници. Това не е голям грях, предвид факта, че и доста други родни отбори си намериха благодетели по тази формула.

Веселин Марешки се прочу с няколко неудачни нововъведения, които пробва да внедри в Локо. Той обаче бе запомнен от феновете на клуба, най-вече, като човекът, който бутна трибуна "Бесика", а малко след това си би камшика от "Лаута". После обеща да вдигне нова трибуна. Това не се случи и сега, няколко години по-късно, трибуната е заменена с временна конструкция от настоящия бос - Христо Крушарски.

Бизнесменът Марешки се врече пред феновете на Локо на събрание в зала под тепетата, че ще даде милион за нова "Бесика". После се отметна с извинението, че сметките показват, че инвестицията трябва да е в пъти по-голяма, за да се издигне съоръжението наново в модерен вид. 

С това краткия му престой в родния футбол приключи, а Марешки се зае с нови бизнес начинания и разбира се - с формирането на "Воля", която вече е незаобиколим политически субект. 

Със сигурност гласовете за Веско от Пловдив не са дошли от привържениците на Локомотив, виж, тези на Ботев - може и да са пуснали няколкостотин бюлетини за него...