Футболистите от Ботев и Локо (Пд) с обща кауза срещу диабета

галерия:

снимка: Булфото

За първи път двата пловдивски футболни отбори „Ботев” и „Локомотив” застанаха зад обща кауза, а именно борбата с диабета.

Представители на двата клуба заедно изкачиха стълбите на главната пешеходна улица в Пловдив, за да отбележат Световния ден за борба с диабета.

Футболистите от двата пловдивски клуба са посланици на информационна кампания „Открито за диабета”, която се организира от Българска асоциация диабет (БАД) и Национална асоциация на децата с диабет (НАДД) в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България.

В основата на кампанията е посланието за ранната диагностика и превенция, която включва здравословен начин на живот и достатъчна физическа активност.

Затова и мотото на кампанията е „Каква стъпка ще направиш днес”. „Изкачването на стълбите е символичен знак, с който искаме да обърнем внимание на хората и да ги накараме да се движат повече.

Изследванията показват, че ежедневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40 % риска от заболеваемост с диабет тип 2. Да изкачиш стълбите вместо да ползваш асаньора или да оставиш колата си и да се разходиш, са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета.” – сподели футболистът на Ботев Пловдив Тодор Неделев.

„Ние подкрепяме кампанията, защото става въпрос за здравето на нашите фенове, здравето на нашата нация. Затова, ако битката на футболния терен е за доказване на надмощие, то общата ни кауза срещу диабета е битка за живота. Никой не е застрахован от тази болест, нито ние, нито нашите фенове, затова важно е да не подценяваме риска и да се грижим за здравето си” – добави Тодор Тимонов от Локомотив Пловдив.

 Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света.

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. В България болните от диабет са над 577 хиляди българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.