Фрум написа история: Вуелтата и Тура в една година

галерия:

снимка: twitter.com/Sky Sports News

Британецът Крис Фрум вече може да се нарече истинска легенда в колоезденето, след като спечели "Вуелтата" - обиколката на Испания, и "Тур дьо Франс" в една година. Така той стана едва третият колоездач, който прави дубъла след Жак Анкети през 1963 и Бернан Ино през 1978 година.

32-годишният състезател на "Скай" финишира 11-и в последния 21-и етап на "Ла Вуелта"- 117 километра от Ароймолинос до Мадрид. Така с време 82:30.02 часа Фрум запази червената фланелка до края и разби конкуренцията. Втори в генералното подреждане остана Винченцо Нибали от Италия. Състезателятт на "Бахрейн-Мерида" остана на 2:15 минути от шампиона, а трети се нареди руснакът Игор Закарин от "Катюша", изоставайки на 2:51 от победителя.

За Фрум това бе първи триумф във "Вуелтата", след като три пъти той оставаше втори и един последен напън не му достигаше да завоюва победата. Британецът написа история не само защото спечели "Тура" и Обиколката на Испания в една година, а защото получи три фланелки - червената за лидер в класирането по време, зелената - за първенец по точки, и бялата - за комбинираното класиране.

Иначе това състезание бе последното за славния испански колоездач Алберто Контадор, който завърши кариерата си с 3 победи на домашна сцена, два триумфа в "Тура" и 2 победи в "Джиро Д'Италия".