Фрейзър-Прайс със знаменит требъл от титли

снимка: БТА/AP

Кралицата на женския спринт Шели-Ан Фрейзър-Прайс влезе в историята на леката атлетика, след като спечели титлата на 60 метра гладко бягане на Шампионата на планетата в Сопот (Полша).

Фрейзър-Прайс постигна забележителен требъл, защото стана едва втората жена в историята на Царицата на спортовете със световни титли на 60, 100 и 200 метра. Естествено, ямайската сензация в късите дистанции триумфира в по-дългите дисциплини на Световното първенство на открито в Москва миналата година.

Сънародничката на Фрейзър-Прайс – Вероника Кембъл-Браун – бе единствената до днес с подобен требъл от титли, като в днешния финал тя не можа да се добере дори до медал и остана 5-та.

Фрейзър-Прайс отново спечели в типичния си стил – с изумително изстрелване от стартовите блокчета и трупане на аванс още на старта, като в крайна сметка пресече финала с най-добро време в света за сезона – 6.98 секунди.

На втора позиция остана спряганата за най-сериозна конкурентка на ямайската кралица – Мюриел Ауре от Кот д'Ивоар, която бяга за 7.01 секунди и подобри собственото си върхово постижение през сезона до момента.

Времето на Фрейзър-Прайс е 7-мо в историята на спринта на 60 метра, като шампионката измести именно Ауре от тази позиция. На трето място във финала в Сопот 2014 завърши американката Тиана Бартолета със 7.06 след много силни последни метри, с които тя изпревари представителката на Великобритания Аша Филип (7.11).

Мишел-Лий Айе от Тринидад и Тобаго остана 6-та, следвана от Глория Асумну (Нигерия) и Верена Зайлер от Германия.